FNV Bondgenoten

Vakbodsrechtenprijs aan Mansour Osanloo

Op de tweede congresdag droeg voorzitter Henk van der Kolk de Febe Elisabeth Velasques-vakbondsrechtenprijs over aan Mac Urata van de International Transport Union.
. De tweejaarlijkse prijs werd vorig jaar gegund aan de Iraanse vakbondsleider Mansour Osanloo. Osanloo won de prijs - een kunstwerk en 5000 euro voor een vakbondsproject - vanwege zijn enorme inzet voor de Iraanse vakbeweging.

Osanloo kon de prijs zelf niet in ontvangst nemen omdat hij vanwege zijn vakbondsactiviteiten in een Iraanse gevangenis zit. "Mansour Osanloo is mishandeld en heeft de afgelopen jaren meer tijd in dan buiten de gevangenis doorgebracht," vertelde Van der Kolk. De bondsvoorzitter droeg de prijs over aan Urata om hem in bewaring te houden tot de prijs aan Osanloo's Iraanse vakbondscollega's of zijn familie kan worden gegeven. Van der Kolk, "Of nog liever aan Mansour zelf, zodra hij is vrijgelaten."

Na de overhandiging van de prijs werden de congresgedelegeerden gevraagd steunbetuigingen te ondertekenen. Deze maken deel uit van een internationale campagne om Osanloo uit de gevangenis te krijgen. De steunbetuigingen worden de komende tijd naar Iran gestuurd in de hoop dat deze extra druk uitoefenen op het Iraanse regime om Osanloo en andere vakbondsleiders die gevangen zitten, vrij te laten.