Ministerraad


Bijna 110 miljoen euro voor innovatieprogramma's energie

Persbericht | 06-02-2009

De ministerraad heeft op voorstel van minister Van der Hoeven van Economische Zaken en minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer vijf programma's uit de Innovatieagenda energie goedgekeurd. De Innovatieagenda energie draagt bij aan het realiseren van de kabinetsdoelstellingen zoals vastgelegd in het programma Schoon en Zuinig. Het werkprogramma bevat maatregelen die het gebruik van hernieuwbare energie stimuleren, energie-efficiëntie verbeteren en de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Met de nu goedgekeurde programma's is een totaalbedrag van 109,52 miljoen euro gemoeid.
Het gaat om de volgende programma's:

1. ADEM (Advanced Dutch Energy Materials innovation lab): 30 miljoen euro

2. Gebouwde omgeving: 30 miljoen euro

3. Duurzame mobiliteit: 30 miljoen euro

4. Warmte: 12,85 miljoen euro

5. Groene grondstoffen: 6,67 miljoen euro

Het programma ADEM is een gezamenlijk initiatief van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en de drie samenwerkende Technische Universiteiten (Delft, Eindhoven en Twente). Het initiatief is erop gericht om de toepassing van nieuwe energietechnologieën aanzienlijk te versnellen. Het gaat dan bijvoorbeeld om materiaalontwikkeling voor zonnecellen, duurzame waterstofproductie, ontwikkeling van lichtgewicht materialen om de kosten van windturbines te laten dalen en betere materialen voor warmte- en koude-opslag en voor warmtepompen. Zowel de aanschaf van hightech apparatuur als de opleiding van jong toptalent maken deel uit van het programma.

Het innovatieprogramma Gebouwde omgeving heeft als doel de energieprestatie van de gebouwde omgeving fors te verbeteren. Het programma kent drie onderdelen: denken, doen en opschalen. In het onderdeel denken gaat het onder meer om het doen van onderzoek naar mogelijkheden om de consument te verleiden tot het nemen van de juiste maatregelen en om benchmarkstudies. Bij doen gaat het onder meer om demonstratieprojecten en een speciaal uitdagerskrediet voor innovatieve ondernemers om hen te helpen bij marktintroductie. Bij opschalen gaat het om kennisoverdracht om brede toepassing te bewerkstelligen.

Het innovatieprogramma Duurzame mobiliteit heeft als doel dat Nederland in 2020 een van de meest efficiënte vervoerssystemen van Europa heeft met veel inzet van duurzame brandstoffen. Onderdelen ervan zijn hybride en elektrisch rijden in de stad, innovatie OV-bussen, rijden op waterstof, rijden op biogas en groen gas en duurzame mainports.

In het innovatieprogramma Warmte gaat het om marktintroductie van nieuwe technieken voor duurzame warmte en koude en om benutting van restwarmte. Daarnaast omvat het programma kennisontwikkeling voor duurzame warmte en energiebesparing in de industrie. Centraal staat het bevorderen van samenwerkingsverbanden van ondernemers, overheden en adviseurs die kennis ontwikkelen en uitwisselen over de toepassing van innovatieve technieken op dit gebied.

Bij het innovatieprogramma Groene grondstoffen wordt steun gegeven aan het onderdeel kennisontwikkeling op het terrein van algen. Andere onderdelen, zoals bij voorbeeld bevordering van productie van binnenlandse biomassa, komen later aan bod.