Platform Biologica


Bijeenkomst over gentechvrije zones goed bezocht
6 februari

Zon zestig mensen zijn afgekomen op de studiedag over gentechvrije zones die op 4 februari plaatsvond in boerderij Mereveld te Utrecht. De dag was georganiseerd door Greenpeace, Biologica en A Seed met als doel geïnteresseerden te informeren over de mogelijkheden en beperkingen van gentechvrije zones in Nederland. De aanwezigen vormden een gevarieerd gezelschap van boeren, provinciebestuurders, beleidsmakers, actievoerders en betrokken consumenten.

De eerste spreker, Maaike Raaijmakers van Biologica, gaf een overzicht van de gevolgen van ggo teelt en de coëxistentie regels in Nederland. Volgens haar is coëxistentie op bedrijfsniveau in veel gevallen niet mogelijk en moet daarom ook het instellen van gentechvrije zones worden overwogen.

Verschillende buitenlandse sprekers gaven inzicht in hun strategieën om de gentechvrije landbouw te beschermen. Zo legde de voorzitter van het gentechvrije regio netwerk Aïtor Mintigui uit hoe 50 regios samenwerken om politieke druk uit te oefenen in Europa voor wetgeving die hen het recht geeft om ggo-vrij te blijven. In Wallonië heeft men gekozen voor een heel strikte coëxistentie wetgeving om zo de teelt van gentechgewassen af te remmen en de bestaande (familie) landbouw te beschermen. Boeren die samen een gentechvrije zone van minstens 250 hectare vormen kunnen rekenen op erkenning en ondersteuning van hun ggo-vrij label door de overheid.

Ralf Bilke van de Duitse milieuorganisatie BUND liet zien dat er in Duitsland verschillende strategieën worden gevolgd. Zo hebben veel kerken hun grond tot gentechvrij gebied verklaard en werkt de milieubeweging samen met imkers voor het behoud van gentechvrije honing. Daarnaast hebben boeren in verschillende regios samen afgesproken om gedurende een bepaalde periode, bijvoorbeeld 3 jaar, geen ggos te telen.

Na de biologische lunch kwamen twee juristen aan het woord. Thijs Etty van het instituut voor milieuvraagstukken van de UVA ziet weinig mogelijkheden in de Europese wetgeving voor het instellen van gentechvrije regios. Hij ziet meer heil in strikte coëxistentie wetgeving en het omkeren van de bewijslast waardoor de ggo telers aansprakelijk zijn voor eventuele schade.

Bondine Kloostra, de juriste die Greenpeace en Biologica bijstaat in hun strijd tegen veldproeven, ging in op de mogelijkheden in de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Gemeentes hebben de bevoegdheid om in hun bestemmingsplan bepaalde zones aan te wijzen wanneer verschillende ruimtelijke functies met elkaar botsen. Zo heeft de gemeente Houten bijvoorbeeld een zone aangewezen waar alleen biologische landbouw mag plaatsvinden om een nabijgelegen natuurgebied te beschermen. Of dit een opening biedt voor het instellen van bestuurlijke gentechvrije zones zal volgens Bondine blijken wanneer een gemeente het uitprobeert.

Discussie en werkgroepen
Na enkele technische vragen werd kort stilgestaan bij bestaande initiatieven voor gentechvrije zones in Nederland. Het voorstel voor het uitroepen van de gemeente Midden-Drenthe tot gentechvrije zone heeft het niet gehaald. Volgens de initiatiefnemers kwam dit mede doordat het voorstel juridisch niet goed was onderbouwd.

Volgens Henk Brandsma, biologisch veehouder in Friesland is het een kwestie van een lange adem. Je moet verschillende wegen bewandelen. Wij zijn in gesprek met de Groenlinks-fractie van de provincie Friesland. Daarnaast zoeken we samenwerking met gangbare akkerbouwers in de omgeving. Ten derde organiseren we voorlichtingsbijeenkomsten om de bewustwording te vergroten

Na de discussie werd in kleinere werkgroepen doorgepraat. De opdracht was om een strategie te bedenken voor het creëren van een gentechvrije zone in de eigen omgeving. Uit de meeste werkgroepen kwam naar voren dat een gentechvrije zone-initiatief van onderop moet komen en niet moet worden opgelegd door de politiek. Ook het belang van meer voorlichting om de bewustwording te vergroten werd breed gedragen. Een van de deelnemers deed de suggestie om de ecologische hoofdstructuur tot gentechvrije zone te verklaren. Het meekrijgen van gangbare boeren die nu al gentech veevoer gebruiken werd door velen als een knelpunt gezien. Als mogelijke oplossing werd het inzetten van gentech-spijtoptanten naar voren gebracht.
De voorzitter van de Canadese boerenbond, roept na 12 jaar ggo-ervaring, zijn leden op om vooral niet aan gentechgewassen te beginnen. aldus een van de deelnemers.

Conclusies en vervolgstappen
De deelnemers aan de studiedag laten zien dat de wens om gentechvrij te blijven breed gedragen wordt en dat de bereidheid om hiervoor actie te ondernemen groot is. Het instellen van een gentechvrije zone kan een middel zijn om de bewustwording te vergroten en de samenwerking tussen boeren, consumenten, natuurbeschermers en politici voor het behoud van een gentechvrije landbouw te bevorderen.

Gentechvrije zones zijn een mooi voertuig voor bewustwording en samenbundeling van krachten tussen boeren, burgers en consumenten. Het bekt goed en je krijgt de discussie over gentech mooi op gang. Het is echt een bottum up benadering. Aldus Kees van Zelderen, vice voorzitter van de vakgroep biologische landbouw van LTO en Biologica.

Verschillende deelnemers gaven aan met het concept gentechvrije zone aan de slag te gaan in hun eigen omgeving. Tenminste negen ondernemers namen een bord mee om hun eigen bedrijf tot gentechvrije zone te verklaren. Betrokken consumenten gaan zich bezighouden met voorlichting over gentechnologie in hun gemeente. Ook gaan ze zich inzetten voor gentechvrije moestuinen en stadsparken. Het lijkt dus slechts een kwestie van tijd totdat er overal in het land bordjes met de aanduiding gentechvrije zone zullen verschijnen.

Tot slot zal er op verzoek van de deelnemers een vervolgbijeenkomst worden georganiseerd om de strategieën voor het creëren van gentechvrije zones nader uit te werken.

Alle deelnemers ontvangen een uitgebreid verslag met de powerpoint-presentaties. Wilt u dit verslag ook ontvangen stuur dan een mail naar Raaijmakers@biologica.nl