Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

Consumentenbond

KNMP reactie op rapport Consumentenbond

06 februari 2009

De KNMP stimuleert en ondersteunt apothekers bij de begeleiding van gebruikers van benzodiazepinen (afbouwschema's e.d.).

Veel apothekers hebben ook afspraken gemaakt met de voorschrijvers (in hun FarmacoTherapeutisch Overleg, FTO) om de eerste keer maar voor een zeer beperkt aantal dagen voor te schrijven en dus mee te geven. Ook wordt vaak afgesproken dat herhalingen van benzodiazepinen niet makkelijk worden uitgeschreven.

Het blijkt in de praktijk echter toch, dat veel patiënten deze middelen langer gebruiken. En bij langdurig gebruik blijkt het lastig om patiënten van benzodiazepinen af te helpen. Veel patiënten die lange tijd deze middelen gebruiken denken zonder deze medicijnen niet te kunnen functioneren en willen niet meewerken aan de afbouw. Het kost onevenredig veel moeite om deze mensen van benzodiazepinen af te helpen. De Minimale Interventie Strategie (met een stopbrief) heeft wel effect, maar niet bij alle gebruikers. De meeste winst is te behalen bij de start van het gebruik.

Omdat apotheker nog geen toegang heeft tot de reden van voorschrijven kan hij ook niet zien of benzodiazepinen in alle gevallan ten onrechte langdurig gebruikt worden. Bij bepaalde psychische aandoeningen is langdurig gebruik van benzodiazepinen wel goed medicatiegebruik.

De KNMP wil dat apothekers hun kennis en kunde op het gebied van farmacotherapie optimaal kunnen inzetten in het belang van medicatieveiligheid van de patiënt. Toegang tot relevante aanvullende patiëntgegevens zijn daarvoor een vereiste. Ook de samenleving verwacht langzamerhand een actievere rol van de apotheker. De samenwerking tussen artsen en apothekers wordt steeds beter en ook steeds meer vanzelfsprekend.

Medicijn Gesprekken
Vanaf deze maand kan iedere apotheker starten met zgn. Medicijn gesprekken waarbij de KNMP ondersteuning biedt.

Vooral oudere patiënten die meerdere geneesmiddelen gebruiken hebben een verhoogd risico op het ontstaan van geneesmiddelgerelateerde problemen. De doorsnee 65-plusser gebruikt dagelijks gemiddeld drie verschillende geneesmiddelen naast elkaar. Personen van 75 jaar en ouder een veelvoud daarvan. Een Medicijn gesprek door de apotheker met de patiënt en overleg met de (huis)arts kan helpen om de medicamenteuze behandeling te verbeteren. Er lopen al diverse apothekers initiatieven in Nederland om deze zorg aan te bieden.

Ook het gebruik van slaapmiddelen kan tijdens het Medicijn gesprek worden besproken.