Gemeente Soest

.

Jaarverslag Klachtenbehandeling gemeente Soest

06 februari

Elk jaar brengt de Gemeentelijke Ombudsman verslag uit aan het gemeentebestuur. In dat verslag wordt melding gemaakt van alle ontvangen klachten en de wijze waarop daarmee is omgegaan. De gegevens in het verslag zijn anoniem en de bijbehorende stukken liggen voor de raadsleden vertrouwelijk ter inzage.

In 2008 zijn er 32 klachten in behandeling genomen die vallen onder de klachtenbehandeling in het kader van de verordening ombudsman Soest.

De klachten hadden betrekking op allerlei verschillende onderwerpen en onderdelen van het gemeentelijk apparaat zoals het aanvragen van bijstand bij de sociale dienst, het indienen van verzoeken voor persoonlijke documenten bij burgerzaken tot het verlenen van vergunningen bij bouwzaken en het niet nakomen van afspraken bij de buitendienst.

In relatie tot het voorgaande jaar is het aantal klachten met 12 klachten toegenomen. Een oorzaak kan zijn dat burgers de weg om een klacht in te dienen beter weet te vinden en sneller aan de bel trekken. Daarnaast is het een signaal dat burgers vaker ontevreden zijn over de behandeling van een zaak.

Elke klacht is er natuurlijk een te veel, maar aan de andere kant is elke klacht een vorm van advies. Een klacht is in de basis een signaal dat mensen ontevreden zijn. Voor de organisatie is dat signaal een goede aanleiding en leerproces om het beter te gaan doen. De ombudsman geeft dit in zijn beoordeling dan ook duidelijk aan. De belangrijkste opdracht van de ombudsman aan de organisatie is vooral goed en helder te communiceren en na te komen wat er is afgesproken.

Met het ontvangen van de klachten is tevens aangetoond dat het zinvol is een klachtenregeling te hebben. Om aan de burgers duidelijk te maken hoe en wanneer zij een klacht in kunnen dienen is in 2008 de klachtenbrochure vernieuwd. Deze klachtenbrochure geeft precies aan wanneer er een klacht in het kader van de verordening ombudsman Soest kan worden ingediend.

De belangrijkste uitgangspunten om een klacht in te dienen zijn dat de burger niet tevreden is over de behandeling van een zaak door het gemeentebestuur, een lid van B&W of een ambtenaar van de gemeente. Ten tweede wanneer de indruk bestaat dat er te traag is gereageerd of de zaak slordig is afgedaan en ten derde wanneer het gevoel bestaat dat een burger onvriendelijk of niet serieus is behandeld.

Daarnaast kan het zo zijn dat een burger ontevreden is en dat het niet mogelijk is om een klacht in het kader van de gemeentelijke ombudsman in te dienen. Het gaat dan om zaken die het algemeen gemeentelijk beleid betreffen, waarbij je moet denken aan algemene beleidsvoornemens waarover voor de uitvoering en/of de uitwerking nog een besluit moet worden genomen, maar ook als het gaat om zaken waartegen wettelijk beroep of bezwaar mogelijk is of wanneer het gaat om een zaak die meer dan één jaar oud is.

Informatie over het indienen van een klacht en de behandeling van klachten door de gemeentelijke ombudsman zijn te vinden op deze website bij het Digitaal loket: Een klacht over ambtenaren en bestuur