Senternovem

06-02-2009 | FND Day: op jacht naar innovatie

Ruim 300 mensen gingen 29 januari op het eerste congres van het innovatieprogramma Food and Nutrition Delta 'op jacht naar innovatie'. "De ingrediënten zijn er. We hebben een goede kennisinfrastructuur en de grote spelers in het bedrijfsleven doen mee. We moeten nu naar een gecoördineerde drijfjacht."
De FND Day werd gehouden in Burger's Zoo in Arnhem. Pal naast de savanne volgden de bezoekers een actief dagprogramma waarin ze 'op jacht' gingen naar innovatie. 's Ochtends waren er parallelsessies over kansrijke ontwikkelingen in food. Alternatieven voor zout bijvoorbeeld. Of plantsterolen uit plantaardige olie. Al sinds de jaren vijftig is bekend dat ze het cholesterol verminderen, maar nu is dan ook echt de kennis aanwezig om ze te isoleren en aan andere producten toe te voegen.

Drijfjacht
Volgens Emmo Meijer, voorzitter van de stuurgroep FND, kijkt het buitenland met veel interesse naar de Nederlandse aanpak. Volgens hem staat FND echter nog maar aan het begin. "Als we ons effectiever organiseren en nadrukkelijker gebruik maken van elkaars competenties, kunnen we heel veel doen met heel weinig middelen." Dan ontstaat er vanzelf een 'gecoördineerde drijfjacht', zei Meijer.

De helft van de bezoekers van de FND Day kwam uit het bedrijfsleven en dat beviel directeur Kees de Gooijer van de stichting Food and Nutrition Delta. "Het is een hele mooie score. We zijn onder ons, laten we er gebruik van maken." De Gooijer toonde een kaart van Nederland die een goede spreiding van projecten liet zien. "Ik mis alleen de Zeeuwen."

Dit jaar kunnen consortia weer voorstellen indienen voor haalbaarheidsstudies en mkb-innovatieprojecten. Directeur-generaal Renée Bergkamp van het ministerie van Economische Zaken riep op om volop in te dienen. "Het ergste dat mij zou kunnen overkomen is dat het geld niet opraakt."

Reacties deelnemers:
Paulus Kosters, Provalor
"Ik kwam vooral voor het netwerk, en dat voldoet uitstekend. Ik kom hier mensen tegen die je normaal minder snel ontmoet."

Peter Wolfs, TNO Science & Industry
"Het aanbod is leuk, divers en informatief. En het is groter dan ik vooraf dacht. Je spreekt mensen uit verschillende hoeken en hoort waar de kansen liggen."

Jan van der Pol, NedFood
"Ik heb net al iemand ontmoet met wie we iets samen zouden kunnen doen. We hebben al een afspraak gemaakt."

Ger Willems, FrieslandCampina
"De wereld is zo groot, je kunt niet meer alles in eigen huis doen. Hier kun je interessante partners vinden. De presentaties over consumententrends zijn ook interessant. Daar begint het."