Ingezonden persbericht

Denkkracht gebundeld voor toekomst Nederlandse economie

Donderdag 5 februari, Den Haag - De kredietcrisis toont de zwakke plekken in belangrijke delen van het mondiale financiële systeem en roept vragen op over het functioneren van de economische orde. Nu de overheid de financiële sector noodgedwongen bijspringt dringt zich de vraag op welke consequenties dit heeft voor de verhoudingen tussen overheid en bedrijfsleven. Tijdens het SMO-congres 'De kredietcrisis: op zoek naar een nieuwe balans tussen markt en overheid' kwamen vandaag enkele topondernemers en grote denkers van Nederland samen om van gedachten te wisselen over de toekomst van de economie. Juist in het huidige tijdperk vol onzekerheden is het meer dan ooit nodig dat overheid, samenleving en bedrijfsleven hun denkkracht bundelen.

Hans Wijers, oud-minister en topman van het chemieconcern Akzo Nobel, voorzitter van de Sociaal Economische Raad Alexander Rinnooy Kan, Rabobank-directeur Bert Heemskerk en Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de UvA discussieerden met bestuurders afkomstig uit zowel de profit als non profit sector. Er werd stilgestaan bij de toekomstige rol van het bedrijfsleven en de overheid, de relatie tussen bedrijf en aandeelhouders, maar ook bij de vraag of de kredietcrisis een systeemcrisis is en wat de impact is voor de samenleving.

Ondanks uiteenlopende visies was er consensus dat het bundelen van denkkracht cruciaal is om deze ongekende situatie het hoofd te bieden. "Het laatste dat we nu moeten doen is een wig laten ontstaan tussen overheid, bedrijfsleven en samenleving", aldus SMO-voorzitter Hans Smit. "Het is nu van groot belang om je niet te laten leiden door de waan van de dag. Er wordt bijvoorbeeld gesproken om de pensioenen aan te passen, maar dat zou geen goed signaal zijn." De Stichting, die al veertig jaar het debat tussen bedrijfsleven, overheid en maatschappij faciliteert, ziet veel gelijkenissen met de periode van haar ontstaan in de jaren zestig. Net als toen is er ook nu sprake van een afnemend draagvlak voor het bedrijfsleven, zowel vanuit de samenleving als de politiek.

Over SMO
De Stichting Maatschappij en Onderneming (SMO) is in 1968 opgericht vanuit de behoefte aan een onafhankelijk kenniscentrum dat een actieve rol moest gaan spelen in de dialoog tussen bedrijfsleven, overheid en samenleving. In de veertig jaar van haar bestaan heeft SMO naam gemaakt als hét platform op het snijvlak van onderneming en samenleving. SMO biedt haar participanten toegang tot een uitgebreid netwerk met voortrekkers uit zowel private en publieke sector. Daarnaast publiceert SMO regelmatig over de actuele maatschappelijke trends en ontwikkelingen. Voor meer informatie over SMO ga naar www.smo.nl.

Einde persbericht



Ingezonden persbericht