Uitgeverij het Spectrum


Persbericht, 05-02-2009

Projecten: wie komt er niet mee in aanraking? Maar wat maakt iemand nu een goede projectmanager?

Om het kaf van het koren te onderscheiden is de IPMA-certificering in leven geroepen. Deze internationale certificering gaat uit van zesenveertig competenties waar een goede projectmanager aan moet voldoen. Opdrachtgevers stellen het IPMA-certificaat steeds vaker als voorwaarde als ze een projectmanager willen inhuren.

Het Zakboek voor geslaagd projectmanagement gaat in op deze competenties en behandelt alle theorie die nodig is voor de IPMA-examens op C- en D-niveau. Het is een praktisch en handzaam boek voor iedereen die zich bezighoudt met projectmanagement.

Jacques Dierick en Marijke van Biezen zijn ervaren projectmanagers. Deze ervaring gebruiken zij bij het trainen, coachen en begeleiden van projectmanagers. Zij weten als geen ander welke vaardigheden voor projectmanagers van belang zijn.

Opbouw en inhoud
Van veel projecten kun je je afvragen waarom het eigenlijk projecten zijn geworden. De inleiding gaat in op de diverse werkwijzen die er zijn, en wat een project tot een project maakt. Je kunt daarmee aan je opdrachtgever en aan de stakeholders uitleggen wat de essentie van projectmatig werken eigenlijk is en welke consequenties dat heeft.

In hoofdstuk 2 staat projectsucces centraal. Wat zijn de kritieke succesfactoren van je project? Wat zorgt ervoor dat je bij de afsluiting van je project tevreden klanten en een tevreden opdrachtgever hebt?

In hoofdstuk 3 staan doelen en belangen centraal. Nadat je met de opdrachtgever hebt gesproken, maak je een ronde langs de stakeholders. Je onderzoekt doelen en problemen, komt tot een eerste scopebeschrijving, maakt een opzet voor je projectorganisatie en een communicatieplan. In het ideale geval heb je aan het eind alle neuzen dezelfde kant op staan.

Hoofdstuk 4 gaat meer over het eigenlijke management: hoe regel je dat je tijdens het project op koers blijft? Het hoofdstuk gaat over faseren en beheersen.

In hoofdstuk 5 vind je de belangrijkste handvatten voor leiderschap. We hebben het over verschillende leiderschapsstijlen, over motivatie, over hoe je een team samenstelt en de teamontwikkeling stimuleert. Maar ook over hoe je met conflicten omgaat en hoe je onderhandelingen kunt voeren.

Hoofdstuk 6 gaat over communicatie. Eerst lees je hoe je bij je gesprekspartner vertrouwen kunt wekken en hoe je de relatie goed kunt houden terwijl je inhoudelijk van mening verschilt. Hoofdstuk 6 gaat ook in op het faciliteren van creatieve processen: dergelijke vaardigheden heb je niet dagelijks nodig, maar als zoiets zich een keer voordoet, dan heb je voldoende aan de geboden beschrijving.

Bestellen:

Zakboek voor geslaagd projectmanagement
Zakboek voor geslaagd projectmanagement
Dierick, J. & Biezen, M. van