Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 5 februari 2009

Zuivere Koffie

In het tussenrapport 'Operatie Zuivere Koffie' wordt alle horeca in De Baarsjes doorgelicht. Hiervoor werken onder meer het stadsdeel, Belastingdienst, politie en Arbeidsinspectie samen. Doelstelling van het project is om inzicht te krijgen in het karaker van de horeca. Tot nu toe is in 70% van de zaken een onregelmatigheid aangetroffen.

Er zijn 42 horecazaken onderzocht. In 30 zaken was de bedrijfsvoering niet volgens de regelgeving. Overtredingen die zijn aangetroffen waren onder meer: werknemers met een uitkering, horeca in eigendom van een failliete ondernemer, dubieuze geldleningen en de afwezigheid van leidinggevenden. Bij de controles zijn geen vuurwapens of drugs aangetroffen.

Afgelopen jaren zijn er enkele gewelddadige voorvallen rondom een aantal horecazaken in De Baarsjes geweest. Waarnemend stadsdeelvoorzitter Smeels: 'De horeca is een gevoelige branche. Daarom zitten we er bovenop. Als een zaak er mee stopt gaan we in overleg met de nieuwe eigenaar. Zo werken we aan een aantrekkelijke nieuwe invulling van zo'n pand. Dat is ook belangrijk voor de andere ondernemers in het stadsdeel.'

Portefeuillehouder: Mirjam Smeels

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471

Schoolkinderen portretteren ouderen

Leerlingen van groep 6 schilderden portretten van ouderen uit verzorgingshuis Nieuw Vredenburgh. Een bijzonder project, waarvan de resultaten de komende tijd op de school te zien zijn. Godfried Lambriex, portefeuillehouder Onderwijs, opent op woensdag 11 februari om 11.30 uur de tentoonstelling in de Dr. J. Th. de Visserschool.

Alle kinderen van de school hebben activiteiten gedaan met de bewoners van het verzorgingshuis in De Baarsjes. Een delegatie van de ouderen is aanwezig bij de opening van de tentoonstelling.

Portefeuillehouder: Godfried Lambriex

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

De chemokar komt langs

In de week van 9 tot en met 13 februari komt de chemokar naar De Baarsjes. De chemokar komt in elke buurt tussen 12.00 en 16.00 uur voor de deur langs om chemisch afval en kleine elektrische apparaten in ontvangst te nemen.

Maandag 9 februari: Postjesbuurt

Dinsdag 10 februari: Mercatorbuurt

Woensdag 11 februari: Chassébuurt

Donderdag 12 februari: Jan Maijenbuurt / Admiralenbuurt

Vrijdag 13 februari: Does-, Tromp- en Geuzenbuurt).

Er wordt bij iedereen aangebeld. Uiterlijk komend weekend krijgen alle Baarsjesbewoners een flyer waarin de chemokar wordt aangekondigd.

Herhaald bericht

'Het wordt een swingende kerk'

'We zijn blij dat we als stadsdeel samen met Ymere de Chassékerk hebben kunnen behouden voor de buurt. Het is een groot complex waarin verschillende voorzieningen komen: een maatschappelijke opvang, een gymzaal en een peuterspeelzaal.' Ab Cherribi nodigt alle bewoners en geïnteresseerden uit om op zaterdag 7 februari in de Chassékerk tussen 14.00 en 16.00 uur te komen kijken naar de plannen.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi

Meer informatie: Maria Douwes, 06 1611 2535

Burgerzaken nu ook op afspraak

Burgerzaken van De Baarsjes is vijf dagen per week geopend, sinds 1 januari ook op twee avonden, dinsdag en donderdag. Om de dienstverlening verder te verbeteren is het nu ook mogelijk vooraf een afspraak te maken voor het aanvragen van rijbewijs, reisdocumenten en parkeervergunning. Een afspraak maken kan via stadsdeel@baarsjes.amsterdam.nl of telefonisch via Antwoord 14 020.

Vogelrondleiding in Rembrandtpark

Ook in de winter valt er veel van de vogels in het park te genieten, onder andere van soorten uit het hoge noorden die bij ons de winter doorbrengen. In de winter zijn vogels vaak minder schuw, en beter te zien in de kale bomen. Zondag 15 februari start om 10 uur bij de ingang van de kinderboerderij een winterwandeling onder begeleiding van Teun van Dijk. De wandeling is georganiseerd door de Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark. Meer informatie: www.rembrandtpark.org.

Uit de stadsdeelraad

Commissies Stadsdeelwerken en Wonen

De commissievergadering stadsdeelwerken van 10 februari wordt afgelast. Het enige agendapunt, kleinschalig groen op de Postjesweg, wordt doorgeschoven naar de volgende maand.

De commissie Wonen gaat wel door. Op de agenda staat evaluatie en doorgroeistrategie van Baarsjesberichten.tv. Ook wordt een tussenrapportage behandeld van het project Zuivere Koffie, waarin het stadsdeel samen met partners als politie en justitie, belastingsdienst, arbeidsinspectie, Voedsel- en Warenautoriteit en vreemdelingendienst de horeca doorlicht. Doel is om dubieuze horeca te kunnen weren. Tot slot wordt een handleiding besproken die kan worden gebruikt bij het realiseren van voorzieningen voor maatschappelijke opvang in de buurt.

Commissie Wonen - 11 februari - 20.00 uur, Locatie: Raadzaal Stadsdeelkantoor De Baarsjes

Agenda

Project Network

Meneerde Wit, tot 28 februari

Keramiek Kwintet

MLB Expositieruimte, tot 28 februari

Expositie: PALANTIRI

Galerie de Stoker, 5 februari tot 4 maart

Opening Keramiek Kwintet

MLB Expositieruimte, 7 februari - aanvang 13:00

Informatiemiddag Chassékerk

Chassékerk, 7 februari - aanvang 14:00

sneak preview Mattheus Passie

Chassékerk, 7 februari - aanvang 14:15

Rednose Allstars

Club 8, 7 februari - aanvang 23:00

Disco Exota

Club 8, 13 februari - aanvang 22:00