Persbericht EénVandaag donderdag 5 februari 2009
'Huisarts ziet kindermishandeling over het hoofd'
Huisartsen en assistenten op huisartsenposten herkennen signalen van kindermishandeling niet of nauwelijks. Ze vragen te weinig door om mishandeling te kunnen uitsluiten. Dat concludeert het UMC na een onderzoek waarvan de resultaten in EénVandaag worden gepresenteerd. "Een schokkende uitkomst", aldus Sandra Goren, onderzoeker van het UMC. Goren in EénVandaag: "Schokkend omdat je in dit geval weet dat deze kinderen mishandeld zijn. Als je dus terug gaat kijken, is er al eerder een kans geweest om die mishandeling op de huisartsenpost te ontdekken. Dat is niet gebeurd." Zelfs nadat een arts mishandeling signaleert, verwijst hij vrijwel nooit door naar het Meldpunt Kindermishandeling, aldus het UMC-onderzoek.
Het onderzoek is uitgevoerd door artsen, specialisten en onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en wordt morgen gepubliceerd in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). Voor het onderzoek zijn van januari 2005 tot augustus 2007, 368 kinderen bestudeerd waarbij al eerder vastgesteld is dat ze zijn mishandeld. In die periode brachten ouders en verzorgers van de mishandelde kinderen, een bezoek aan de huisartsenpost. Hieruit blijkt dat dienstdoende huisartsen mishandeling alleen herkennen als die door het kind, ouder of politie zelf gemeld wordt.
In een periode van ruim vijf jaar zijn 193 van deze kinderen bij elkaar 709 keer op de huisartsenpost geweest. Volgens experts waren 24 contacten (bij 20 kinderen) zeer verdacht voor mishandeling en 82 mogelijk verdacht. In zeven gevallen gaven begeleiders van de kinderen bovendien aan te denken aan kindermishandeling. Toch werd in totaal slechts in één geval doorverwezen naar het Meldpunt Kindermishandeling.
Jeugdarts Ben Rensen, al 25 jaar bezig met signalering van kindermishandeling, onderschrijft de uitkomsten van het onderzoek. Volgens hem zien de meeste huisartsen, ook tijdens kantooruren, kindermishandeling simpelweg over het hoofd. "Slechts 1,7 procent van alle meldingen van kindermishandeling komen bij huisartsen vandaan. De meeste meldingen worden gedaan door politie en de omgeving", aldus Rensen. Werkdruk en gebrekkige training in het herkennen van mishandeling zouden hiervan deels de oorzaak zijn.
De Rotterdamse huisarts Jan van Zellem, die regelmatig dienst heeft op de Huisartsenpost Rotterdam Zuid, onderschrijft de gebrekkige herkenning van mishandeling en bijbehorende doorverwijzing. Van de 10.000 kinderconsulten die de Huisartsenpost Rotterdam vorig jaar deed, werd slechts in één geval doorverwezen naar het Meldpunt Kindermishandeling. In een tiental gevallen werd doorverwezen naar de Eerste Hulp in verband met vermoedens van kindermishandeling.
Uitzending donderdag 5 februari 2009 om 18.17 uur op Nederland 1.
Voor meer info (
EenVandaag