Minister Verburg weigert pitbulls zelfde kans te geven als Ruby
Pitbull Ruby slaagt na herstel bij Gaus alsnog voor test
AMSTERDAM, 20090205 -- De Amsterdamse pitbull Ruby (7) uit Amsterdam die ruim een jaar in een isoleercel van Justitie opgesloten zat en die symbool staat voor de zestig pitbulls die nog opgesloten zitten vanwege de oude Regeling Agressieve Dieren is vanmorgen alsnog met vlag en wimpel geslaagd voor de gedragstest. Voorafgaand aan deze test mocht zij van de landsadvocaat drie weken bij Martin Gaus herstellen van het door de lange en geïsoleerde inbeslagname opgelopen trauma. Helaas weigert minister Verburg de andere zestig pitbulls, nog altijd opgesloten vanwege de oude RAD, deze kans ook te geven.
Daarentegen heeft zij deze honden vanuit hun maandenlange eenzame en traumatiserende huisvesting laten testen op leven en dood door middel van een nog niet gevalideerde risicotest, deze kans ook te geven. Deze pitbulls waarvan een groot deel nooit iets misdaan heeft, worden nu afgerekend op de trauma's die zij notabene hebben opgelopen door de lange inbeslagname wegens een inmiddels als fout erkende regeling. De perswoordvoerder van het ministerie van LNV wil geen openheid van zaken geven over hoeveel van de ruim zestig geteste honden een euthanasieadvies hebben gekregen. De drie dierenorganisaties die het voor deze inbeslag genomen honden opnemen, Comité Dierennoodhulp, de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en de Stichting Rechten voor al wat leeft, hebben opnieuw in een brief (zie bijlage) de minister en aan de landsadvocaat verzocht deze honden net als Ruby een kans te geven en niet te euthanaseren. Zij menen verder dat de kosten voor dit herstel niet zoals bij Ruby door hén maar door Justitie gedragen behoren te worden. Ruby is na Boran de tweede hond in de Nederlandse geschiedenis die na een euthanasieadvies van Justitie mocht herstellen van het door de inbeslagname opgelopen trauma voordat zij werd getest.
De drie dierenorganisaties verzochten de minister al in september in een brief of zij deze groep honden eerst een kans op herstel wilde geven voordat ze werden getest. Noch van de minister, noch van haar ambtenaren kwam een antwoord. Inmiddels zijn alle honden getest zonder dat zij vooraf de kans hebben gekregen te herstellen. Ruby, die deze kans wel kreeg, werd vorig jaar januari in beslag genomen omdat ze tegen een klein kind opsprong. Zij had niet gebeten, maar werd desondanks toch in beslag genomen omdat ze als pitbull onder de toen nog bestaande Regeling Agressieve Dieren (RAD) viel. Door deze regeling, afgeschaft in juni 2008, zijn de afgelopen 15 jaar duizenden honden enkel op uiterlijke kenmerken ter dood veroordeeld. Ruby stond in april 2008 op de dodenlijst bij Justitie omdat de kosten van de opslag niet opwogen tegen haar `waarde' en zij door angst niet benaderbaar was. Advocaat R. van Ommeren van advocatenkantoor Bodha Van Ommeren en haar eigenaar waren het hier niet mee eens en spanden een kort geding aan. Pas eind september werd duidelijk dat Ruby eerst een risicotest zou ondergaan voordat over haar lot beslist zou worden. Ruby kwam in oktober eerder in het nieuws omdat haar advocaat een kort geding aanspande om bezoekrecht af te dwingen. Eigenaar Hemelrijk had al een jaar lang ondanks herhaalde verzoeken niets gehoord over hoe het met zijn hond ging. Helaas is dit schering en inslag en houdt het Openbaar Ministerie geen rekening met de grote emotionele waarde die een hond voor mensen kan hebben. Voor het OM is een hond slechts een voorwerp of een zaak waar je geen bezoekrecht voor mag eisen. In november werd er bij Ruby een testpoging gedaan, maar zij was toen door angst niet benaderbaar. Eenmaal bij Martin Gaus bleek Ruby al snel door veel persoonlijke aandacht en een vast hondenmaatje, te veranderen van een angstige onbenaderbare hond in een lieve aanhankelijke hond die bovendien aardig met kinderen om gaat. Zie hiervoor de korte film (in de links, deze is vrij voor gebruik) die beelden van Ruby bij Martin Gaus laten zien. Eigenaar Hemelrijk, is "de hemel te rijk" dat Ruby geslaagd is en daardoor binnenkort weer bij hem terug is.
www.youtube.com/watch?v=CxzPMfa8pIU&feature=channel_page
www.youtube.com/watch?v=Qm0lrDkWwDo&feature=channel_page
high quality-versie beschikbaar op aanvraag
Comité Dierennoodhulp, de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en Stichting Rechten voor al wat leeft