Gemeente Utrecht


SV 2009, nr 17 over de mogelijke uitbreiding van de Lukasschool


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
17
Vragen van dhr. T.W. Schipper, dhr. C.J. Baerveldt, mevr. N.A.M.E. Wigny, dhr. M. van Ditmarsch, dhr. J.A. Kleuver, mevr. drs. S.A. Willemsen, mevr. M.M.L.H. Mossel, mevr. N. R. Schipper
(ingekomen 5 februari 2009)


Recentelijk werden we - via een emailwisseling met omwonenden - attent gemaakt op de mogelijke uitbreiding van de Lukasschool (lokatie Maliebaan). Die zou moeten plaatsvinden in de achter de school gelegen stadstuin, thans in particulier eigendom, door middel van een ontheffingsprocedure ex artikel 3.22 Wro. Vanwege de wijze waarop deze plannen in de buurt zijn gecommuniceerd, de afwijking van deze plannen met het Masterplan PO, de aantasting van een mogelijk gevoelig stuk stadsnatuur en de intentie van de gemeente om met juist deze particuliere eigenaar van de tuin zaken te doen, hebben wij de volgende vragen:

1. Klopt het dat er plannen zijn voor een uitbreiding van de Lukasschool met 9 lokalen + speelplaats, in de achter de school gelegen tuin (particulier eigendom van de heer van Maarseveen), te realiseren voor een periode van maximaal 5 jaar, via een artikel 3.22 ontheffing ex. Wro?
2. Zo ja, hoe verhoudt zich dit tot de tekst in de eerste voortgangsrapportage van het MP PO, p 11 en p 19, waarin wordt gesproken van uitbreiding met maximaal 3 lokalen op lokatie en uitbreiding met 6-8 lokalen op lokatie wordt uitgesloten?
3. Zo ja, wat zijn de redenen van de wethouder om de raad tot op heden niet van deze afwijking van het MP PO op de hoogte te stellen?
4. Zo ja, hoe realistisch is het plan tot tijdelijke uitbreiding in relatie tot het streven van de school om tot een leerlingenaantal te komen dat blijvend deze extra ruimte nodig zal hebben? Met andere woorden; waarop is de keuze voor een ontheffing artikel 3.22 gebaseerd en waarom niet gekozen voor een permanente oplossing via een reguliere bestemmingsplanprocedure? Gaat het hier wel om een tijdelijke maatregel?
5. Indien het om een tijdelijke maatregel gaat: welke lange termijnoplossing heeft de wethouder in gedachten voor de periode na de artikel 3.22 ontheffing?
6. Is de wethouder van mening dat uitbreiding van de vestiging op dit perceel gewenst is?
7. Welke alternatieve schoollocaties of uitbreidingsmogelijkheden zijn er in de omgeving onderzocht alvorens naar de binnentuinuitbreiding te kijken en indien dit nog niet gedaan is; wordt dat dan nog onderzocht en indien dat niet het geval is; waarom niet?
8. Is het de wethouder bekend dat de betreffende afdeling de afgelopen jaren een zodanig grote stroom nieuwe leerlingen heeft toegelaten dat het totaal aantal leerlingen in zes jaar tijd dreigt te verdrievoudigen? Wat is de geprognotiseerde leerlingentoename de komende jaren?
9. Is de gemeente van plan de gronden t.b.v. de uitbreiding aan te kopen?
10. Zo ja, wat zijn de redenen voor de gemeente om, in afwijking van eerdere ervaringen met de eigenaar van de tuin, nu met deze eigenaar zaken te willen doen?
11. Hoe en wanneer zijn de direct omwonenden over het plan geinformeerd?
12. Krijgen de omwonenden, behalve via een op 13 januari verspreid wijkbericht, nog een rechtstreeks antwoord op hun brief van 20 december 2008?
13. De aard van het plangebied doet vermoeden dat er bijzondere planten en dieren in voor kunnen komen*. Is een onderzoek in het kader van de Flora en Faunawet onderdeel van het planproces?
14. Zo nee, waarom niet?

*Uit een email van de omwonenden dd 20 januari 2009: De volgende vogels zijn nu in de tuinen te zien en te horen: koolmees, pimpelmees, staartmees, zwartkop, fitis, tjiftjaf, tuinfluiter, roodborstje, goudhaantje, heggemus, vink, goudvink, appelvink, groenling, winterkoninkje, grauwe vliegenvanger, bonte vliegenvanger, boomklever, boomkruiper, grote bonte specht, merel, zanglijster, kramsvogel, koperwiek, houtduif, turkse tortel, kauw, vlaamse gaai, ekster, kraai, gierzwaluw en groepen spreeuwen. Opvallend afwezig is de huismus.
Tot voor zes jaar geleden kwamen er jaarlijks bosuilen in de tuin. Tegenwoordig komen ze niet meer.
Daarnaast zitten er veel vleermuizen, vlinders, nachtvlinders, kevers, aardhommels en bijen.


---- --