Ingezonden persbericht


Persbericht - onder embargo tot 5 februari 13.00 uur

Reumafonds waarschuwt voor positie chronische zieke

Jaarlijkse Support Award gaat naar garagebedrijf in Nieuw-Vennep

Amsterdam, 5 februari 2009. De Support Award laat zien dat chronisch zieken wel degelijk goed kunnen functioneren in het arbeidsproces. Deze jaarlijkse prijs van het Reumafonds, bedoeld voor werknemers die een collega met reuma dusdanig ondersteunen dat deze aan het werk kan blijven, is vandaag door juryvoorzitter dr. Alexander Rinnooy Kan (SER) uitgereikt aan de collega's van Ben van den Berg (58), receptionist bij garagebedrijf Langenkamp & Van Steen in Nieuw-Vennep.

Ben van den Berg heeft reumatoïde artritis, en werd voor een groot gedeelte afgekeurd. Ondanks zijn chronische ziekte werd hij aangenomen bij zijn huidige werkgever. Zijn werkgever en collega's zijn blij met hem, en Ben is blij met alle ondersteuning die hij krijgt van zijn werkgever en collega's. "Wat ik bijzonder vind, is dat het hier zó normaal is om een minder valide persoon in dienst te hebben. Niemand doet hier alsof er een zieke in huis is. Als mens is het in je werk zo prettig om 100% geaccepteerd te worden."

Dr. Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de SER en voorzitter van de Support Award van het Reumafonds, zegt hierover: "De afgelopen jaren is met het oog op de vergrijzing veel aandacht besteed aan het stimuleren van de arbeidsparticipatie. Het kan niet zo zijn dat in tijden van economische teruggang een kwetsbare groep als de chronisch zieken buiten spel worden gezet. Juist voor hen is het van economisch en sociaal belang dat zij aan het werk worden geholpen en kunnen blijven. De Support Award van het Reumafonds laat zien dat ook mensen met een chronische ziekte prima kunnen functioneren in een werksituatie, mits de werkgever en collega's begrip en ondersteuning bieden."

Het hebben van een chronische ziekte lijkt het best bewaarde geheim op de werkvloer te zijn. Slechts 9% van de werkende bevolking in Nederland blijkt te weten dat hij/zij samenwerkt met een collega die een chronische ziekte als reuma heeft. Dit onderzoek, dat in opdracht van het Reumafonds door Heliview(1) werd uitgevoerd, laat echter ook zien dat 87 procent van de werknemers die samenwerken met een collega met een chronische ziekte als reuma het prettig vindt zijn collega in het werk te ondersteunen. Toch zijn veel mensen bang hun baan te verliezen als bekend wordt dat ze een chronische ziekte hebben. Reuma is een zogenoemde 'onzichtbare' ziekte. Bovendien kunnen de klachten nogal grillig verlopen. Dit is de reden dat het mensen met deze ziekte vaak lang lukt het te verzwijgen. "In tijden waarin het economisch minder gaat moeten werkgevers en werknemers er samen voor zorgen dat het voor mensen nog steeds 'veilig' is om er voor uit te komen, als zij een chronische ziekte hebben. Begrip en ondersteuning is hiervoor een belangrijke basis," benadrukt Lodewijk Ridderbos, algemeen directeur van het Reumafonds.

Bijna 2,3 miljoen Nederlanders lijden aan een vorm van reuma. Twee van de drie patiënten zijn jonger dan 65 jaar. Het Reumafonds wil stimuleren dat mensen met reuma kunnen blijven werken. Dit is belangrijk voor hun eigenwaarde, sociale netwerk en hun economische situatie. Daartoe wil het fonds een maatschappelijke discussie op gang brengen. Onder andere om te voorkomen dat de ervaring en werkkracht van deze grote groep verloren gaat.

Het Reumafonds is al meer dan tachtig jaar dé fondsenwerver voor de reumabestrijding in Nederland. Kijk op www.reumafonds.nl


---