Raad van State


donderdag 5 februari 2009
10.45 uur
Zitting over de weigering door de gemeenteraad van Lelystad om een schadevergoeding toe te kennen aan een aantal inwoners van Swifterbant. De inwoners hadden om schadevergoeding verzocht vanwege de bouw van drie windturbines aan de Elandweg in Lelystad. De inwoners, verenigd in de groep Samen voor de Wind, exploiteren zelf een windmolenpark in het gebied, dat bestaat uit zeven windmolens. De drie turbines aan de Elandweg liggen in het verlengde van het windmolenpark. Volgens de inwoners lijden zij daardoor inkomensschade van hun eigen windturbines en moet die vergoed worden. De gemeenteraad heeft hun verzoek afgewezen, omdat het provinciale beleid volgens haar uit gaat van zes tot tien windturbines in het gebied en daarom voorzienbaar was dat er nog windturbines aan het windmolenpark konden worden toegevoegd. De inwoners verzetten zich tegen de afwijzing. In een eerder beroep zijn zij in mei van vorig jaar door de rechtbank van Zwolle-Lelystad in het gelijk gesteld. Volgens de rechtbank konden de inwoners niet voorzien dat er naast het windmolenpark nog een aantal windturbines zou worden gebouwd. De gemeenteraad is het niet eens met deze uitspraak en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200804885/1) Zitting over de bouwvergunningen die het college van burgemeester en wethouders van Simpelveld heeft verleend voor commerciële ruimten, appartementen, een woongebouw en ruim twintig woningen in het centrum van Simpelveld. Meerdere omwonenden zijn het niet eens met de bouwvergunningen en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In een eerder beroep zijn zij in december van vorig jaar door de rechtbank van Maastricht in het ongelijk gesteld. Om te voorkomen dat wordt begonnen met bouwen, verzoeken de omwonenden de Raad van State de bouwvergunningen te schorsen. Daarover gaat deze zitting. (zaaknummer 200808962/2)

10.45 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland om bestuurlijke maatregelen te treffen vanwege de bouw van zes windturbines aan de Sabinadijk in Moerdijk. Meerdere omwonenden, verenigd in de Stichting Buurtcomité Sabinapolder, hadden om de maatregelen verzocht. De stichting is het niet eens met de weigering en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling hiervan verzoekt zij de Raad van State nu de weigering te schorsen. Daarover gaat deze zitting. (zaaknummer 200808550/2)

11.30 uur

Zitting over de sluiting door de burgemeester van Winschoten van café 't Steegje aan de Vissersdijk in Winschoten. De sluiting is bevolen omdat volgens de burgemeester in 2008 meerdere malen is geconstateerd dat in het café harddrugs worden verhandeld. Het gaat om een sluiting van een jaar vanaf 31 december 2008. De exploitant van het café is het niet met deze sluiting eens en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In een eerder beroep is hij in december van vorig jaar door de rechtbank van Groningen in het ongelijk gesteld. In afwachting van de behandeling van het hoger beroep verzoekt de exploitant de Raad van State om het besluit van de burgemeester te schorsen. Over dit verzoek gaat deze zitting. (200900261/2)

14.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Ouder-Amstel heeft verleend voor het vernieuwen en vergroten van een kinderpsychiatrisch behandelcentrum aan de Rijksstraatweg in Duivendrecht. Meerdere omwonenden zijn het niet eens met de bouwvergunning en zijn in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In een eerder beroep zijn zij in december van vorig jaar door de rechtbank van Amsterdam in het ongelijk gesteld. Om te voorkomen dat wordt begonnen met de bouw verzoeken de omwonenden de Raad van State om de bouwvergunning te schorsen. Over dit verzoek gaat deze zitting. (zaaknummer 200900351/2)