Vlaamse Overheid

voor kleine professionele elektriciteitsafnemers

Lancering nieuw vergelijkingsinstrument voor kleine professionele elektriciteitsafnemers

Vlaamse overheid

donderdag 5 februari 2009

De VREG lanceert op 5 februari 2009 een nieuw vergelijkingsinstrument gericht op kleine professionele elektriciteitsafnemers. De vergelijkingstool laat toe om de aangeboden elektriciteitsproducten te vergelijken.

Uit de enquêtes die de VREG bij de professionele energieafnemers organiseerde en uit marktanalyses, blijkt duidelijk dat het de kleine bedrijven zijn die het minst een actieve houding aannemen op de energiemarkt. Het is precies op deze groep dat dit nieuwe instrument zich richt. De vergelijking kan uitgevoerd worden tot een elektriciteitsverbruik van 60 MWh per jaar.

Dat er nog steeds nood is aan een objectieve vergelijking, bewijst het meer dan verdubbelde aantal berekeningen voor huishoudelijke klanten uitgevoerd in 2008 op www.vreg.be.

Voor de huishoudelijke klanten vertonen zowel de elektriciteitsprijs als de aardgasprijs een dalende trend vanaf december 2008.

De prijsontwikkeling voor huishoudelijke klanten toont dat het voordeel van een overstap naar het goedkoopste aardgasaanbod in januari sterk toegenomen is en nu EUR344 op jaarbasis bedraagt.

Leveranciersvergelijking kleine professionele elektriciteitsafnemers Op de website van de VREG kunnen huishoudelijke afnemers sinds het begin van de liberalisering terecht om de elektriciteits- en aardgasproducten die door de verschillende energieleveranciers worden aangeboden te vergelijken op basis van de criteria kostprijs in euro per jaar, vast of variabel productkarakter, looptijd contract en herkomst van de geleverde stroom.

Uit de statistieken blijkt het succes van deze leveranciersvergelijking. In 2008 werd de vergelijking 472.968 keer uitgevoerd, een toename van bijna 140% ten opzichte van 2007. Vlamingen houden zich dus steeds meer bewust bezig met de keuze van energieleverancier(s) -en product(en).

De VREG heeft van Minister Crevits de opdracht gekregen om naast de prijzen van de huishoudelijke afnemers nu ook de prijzen voor KMO's te monitoren. In dit kader en op vraag van de SERV en de betrokken afnemers heeft de VREG een simulator op haar website gecreëerd voor professionele afnemers.

Dit nieuwe vergelijkingsinstrument is gericht op jaargelezen professionele laagspanningsafnemers met een aansluitingsvermogen kleiner dan 56 kVA en laat hen toe om de aangeboden elektriciteitsproducten te vergelijken. Wie niet zeker is over de technische aspecten van de aansluiting, kan hiervoor bij de distributienetbeheerder terecht.

Uit de enquêtes die de VREG bij de professionele energieafnemers organiseert en uit de marktanalyses die de VREG publiceert, blijkt duidelijk dat het de kleine bedrijven zijn die het minst een actieve houding aannemen op de energiemarkt. Het is precies op deze groep dat dit nieuwe instrument zich richt.

De vergelijking kan uitgevoerd worden tot een elektriciteitsverbruik van 60 MWh per jaar. De methodiek is zoveel mogelijk dezelfde als deze van de huishoudelijke leveranciersvergelijking.

Om een representatieve simulatie uit te kunnen voeren, volstaat het om de postcode, het tarief en het jaarverbruik in te geven.

In een later stadium is het mogelijk dat deze simulator uitgebreid wordt met aardgasproducten.

U vindt de leveranciersvergelijking voor professionele elektriciteitsafnemers op de homepage www.vreg.be en op de pagina's voor de doelgroep .

480.000 berekeningen op www.vreg.be in 2008! De VREG heeft de prijsgegevens in de leveranciersvergelijking op www.vreg.be geactualiseerd met de gegevens voor februari. Gezinnen surfen vooral naar www.vreg.be om met de leveranciersvergelijking eenvoudig de prijzen en andere leveringsvoorwaarden van energieleveranciers in Vlaanderen te kunnen vergelijken. Op de VREG-website vindt u bovendien een antwoord op al uw vragen over de energiemarkt in Vlaanderen.

Er is nog steeds grote behoefte aan een objectieve vergelijking tussen het aanbod van de energieleveranciers. In 2007 werden bijna 200.000 berekeningen uitgevoerd op de VREG-website. In 2008 steeg dit tot bijna 480.000 berekeningen.

Een deel van de gezinnen en bedrijven heeft nog geen toegang tot het internet. De VREG biedt haar dienstverlening daarom ook telefonisch aan. Door te bellen naar het VREG-telefoonnummer 02 553 13 53 of naar het gratis nummer 1700 kunnen gezinnen een leveranciersvergelijking aanvragen.

Als bijlage vindt u de prijsevolutie van de elektriciteits- en aardgasprijzen voor huishoudelijke afnemers in Vlaanderen van 2007 tot januari 2009.

De VREG staat voor het eerst op Batibouw! Doe mee aan de verhuisquiz op www.vreg.be en win 2 kaarten.

Bezoek ons tussen 26/2 en 8/3/2009 op de stand van de Vlaamse overheid in het Adviespaleis.

Nota aan de redacteurs:

De VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) staat in voor de regulering en controle van de vrijgemaakte elektriciteits- en gasmarkt in Vlaanderen. Ze volgt de evoluties van de Vlaamse energiemarkt, bekeken in een Europese context, op via studies. In haar adviserende taak aan de Vlaamse regering verwerkt ze haar kennis over de Vlaamse energiemarkt. Ze neemt gepaste maatregelen om de uitvoering van het beleid te ondersteunen. De VREG ijvert voor een transparante Vlaamse energiemarkt en realiseert haar opdrachten via een open communicatie met de Vlaamse overheid, de marktspelers en de afnemers.

De website van de VREG, www.vreg.be, biedt de Vlaamse energieafnemers en de bedrijven uit de energiesector informatie op maat.

Daarnaast biedt de VREG huishoudelijke en kleine professionele energieafnemers een objectieve vergelijking van het aanbod van de verschillende elektriciteits- en aardgasleveranciers. U vindt de leveranciersvergelijking voor huishoudelijke elektriciteits- en aardgasklanten en die voor kleine professionele elektriciteitsverbruikers allebei op de VREG-homepage.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

André Pictoel, Gedelegeerd bestuurder VREG GSM: +32 473 59 38 74
Email: andre.pictoel@vreg.be

Bijlagen:


* Prijsevolutie bij elektriciteits- en aardgasprijzen voor huishoudelijke afnemers(WORD DOCUMENT, 56 KB)