D66

Economische Zaken moet groene langetermijnvisie uitstippelen

5 februari 2009

D66-senator Gerard Schouw vindt dat er gekeken moet worden naar de toekomst wanneer het gaat over de begroting van ons land. ''Durft het ministerie van Economische Zaken wel verder dan 30-40 jaar te kijken'' vroeg de sociaal liberaal aan de minister van Economische Zaken (EZ). Ook noemt Schouw EZ ''onzichtbaar'' in de discussies over de financiële crisis.

Groene toekomst

Een thema dat EZ volgens Schouw dicht tegen de borst moet drukken is het werken aan een groene toekomst. ''Juist nu lijkt het combineren van innovatief werk, energie en klein ondernemerschap in projecten van groot belang.'' Een thema waarin andere Europese landen ver voorlopen op Nederland. Volgens de sociaal-liberaal is een transformatie in de energiemarkt van aanbod naar consumentgedreven, met micro wind- en huiscentrales, het enige alternatief voor de opdrogende gasbron. Uit onderzoek is gebleken dat de Nederlandse gasbel rond 2025 op zal zijn.

Langetermijnvisie

Volgens Schouw is een langetermijnvisie van groot belang. Zo ook ten aanzien van de Randstad. In een mondiale samenleving neemt het belang van grootstedelijke clusters toe. De Randstad, of 'Metropool Holland' loopt daarbij achterop. Als aanjager van banen, innovatie, werk en sociale vooruitgang is de stad de motor van de economie. Volgens de D66'er ontbreekt sturing waardoor steden met elkaar concurreren, terwijl ze juist hun krachten moeten bundelen.

Winkelsluitingstijd

Tot slot constateert Schouw dat het vreemd is dat het kabinet juist nu de winkelsluitingstijd op de schop wil nemen. ''Dagelijks roepen ministers het volk op om te investeren; om de hand van de knip te halen. Er moet meer worden besteed en ondernemers moeten worden gesteund. Tegelijk moeten echter de openingstijden van de winkels worden teruggedraaid. Hoe is het economische en werkgelegenheidsaspect van het kabinet hierin uitgewerkt? In mijn optiek lijkt dit niet op een logische maatregel in tijden van economisch tumult.''