Gemeente Sittard-Geleen
017_2009
PERSBERICHT
'Minder inwoners, meer ruimte en nieuwe kansen'
Sittard-Geleen zet nieuwe stap in wijkgericht werken
Sittard-Geleen, 5 februari 2009 - 'Minder inwoners, meer ruiimte en nieuwe kansen'. Dat is de titel van de stadsdeelplannen, die de gemeente Sittard-Geleen gemaakt heeft en waarin staat hoe ondanks de bevolkingskrimp de leefbaarheid voor de komende generaties gewaarborgd wordt. Door het maken van de stadsdeelplannen geeft het gemeentebestuur een nieuwe impuls aan het wijkgericht werken.
De stadsdeelplannen zijn een vertaling van het stedelijke beleid naar de vijf stadsdelen met hun buurten en dorpen en vormen de ontbrekende schakel tussen de wijkanalyses (2006) en de stadsdeelprogramma's, die elk jaar gemaakt worden. De plannen bieden gebundelde informatie over de huidige staat van de stad, externe invloeden daarop en de gewenste ontwikkelrichting.
Onder invloed van allerlei maatschappelijke en economische ontwikkelingen in stad en regio, zoals toegenomen mobiliteit en individualisering, worden voor elk stadsdeel verschillende scenario's beschreven. Richtinggevend is met name de verwachte bevolkingsdaling die leidt tot een sterke ontgroening en vergrijzing. Dit is direct van invloed op de leefbaarheid in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan wonen, openbare ruimte en voorzieningen zoals winkels en scholen, maar ook op peuterspeelzalen, sportterreinen en gemeenschapshuizen.
In de stadsdeelplannen neemt de gemeente Sittard-Geleen een heldere bestuurlijke verantwoordelijkheid om de leefbaarheid voor de komende generaties te waarborgen.
,,Het is onmogelijk om bij een verwachte bevolkingsdaling van 22 procent alle bestaande voorzieningen te behouden' zegt wethouder Pieter Meekels (wijkgericht werken). ,,Zowel de stedelijke gebieden als de kleine kernen krijgen te maken met belangrijke vragen en keuzes op het gebied van leefbaarheid.'
Bij bevolkingsdaling is er minder behoefte aan woningen en voorzieningen. Alleen door samenwerking met alle maatschappelijke partners kunnen de voorzieningen voor jongeren en voor ouderen op termijn bruikbaar en betaalbaar blijven. Tegelijkertijd bieden deze ontwikkelingen nieuwe kansen, met name als het gaat om de kwalitatieve verbetering van de voorzieningen.
De stadsdeelplannen hebben een looptijd van vier jaar en zijn in alle stadsdelen en met de partners besproken en bediscussieerd, voordat ze door het college van B&W zijn vastgesteld. Als externe ontwikkelingen daartoe aanleiding geven worden de plannen verder bijgesteld.
De stadsdeelplannen vormen de basis voor de jaarlijkse stadsdeelprogramma's. In deze uitvoeringsprogramma's worden de activiteiten per buurt en dorpen beschreven..
---