FNV

5-2-2009

Afspraak maken met Belastingservice: liever online

Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker. Dat geldt ook voor de duizenden vrijwilligers van de FNV Belastingservice, die FNV-leden gratis helpen met het zo slim mogelijk invullen van de gevreesde formulieren. De service is zo populair, dat de vrijwilligers gek werden van de vele telefoontjes. Daarom kun je in steeds meer regio's nu ook een afspraak maken via de website.

Dit jaar verwacht de FNV Belastingservice, de grootste belastingadviseur van Nederland, de magische grens van de 350 duizend aangiftes te overschrijden. De publiciteit over de diverse toeslagen (voor huur, zorg en kinderopvang) en het kindgebonden budget draagt daar zeker toe bij. De FNV maakt zich immers grote zorgen dat veel mensen te hoge toeslagen toegekend krijgen, die dan volgend jaar weer terugbetaald moeten worden.

Gemopper Gelukkig is de Belastingservice vorig jaar gestart met een proef om via internet een afspraak te maken. Jan van Westerop (63) uit oostelijk Zuid-Limburg (Parkstad) is er enthousiast over. "Mensen kunnen er 24 uur per dag terecht. Eerst kregen ze vaak een ingesprektoon. Voor ons als vrijwilligers is het ook een hele verbetering. Die telefoontjes leverden wel eens gemopper op." Omdat de proef geslaagd is, is het aantal regio's waar je via internet een afspraak kunt maken flink uitgebreid, tot ongeveer honderd.

Reserveringssysteem Het is meer dan alleen aangeven dat je een afspraak wilt: je kunt die meteen maken. Vergelijk het met een reserveringssysteem voor de bioscoop. Je kiest je regio, en klikt vervolgens op de datum en het tijdstip die je het best uitkomen. Zodra de afspraak is gemaakt, verdwijnt dat tijdstip uit het systeem; dubbele afspraken zijn dus niet mogelijk. Via een automatische email krijg je een bevestiging van de afspraak.

Hobby De FNV Belastingservice verwacht het drukste seizoen ooit. Afgelopen jaar hielpen de bijna 6000 vrijwilligers van de FNV 320 duizend mensen met hun belastingaangifte. Dat is een stijging van ruim tien procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Jan van Westerop zit er niet mee. De voormalige buschauffeur (na veertig jaar werk in 2005 met de vut gegaan) doet het al sinds 1982. "Ik ben er toen ingerold. Sindsdien is het een hobby geworden."