Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Reactie op brief van de gemeente Roerdalen

05 februari 2009 - kamerstuk

Kamerbrief over de correspondentie van de minister met de gemeente Roerdalen over het zwartwildkerend raster rond het Meinweggebied. Het Faunafonds wil (optimalisatie van) het raster mede financieren.

Meer informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
4 november 2008 2008Z04915/
2008D13198
DN. 2009/193 5 februari 2009
Reaktie op brief van de gemeente
Roerdalen over het onderhoud van het
zwartwildkerend raster.

Directie Natuur

Geachte Voorzitter,

Zoals ik in mijn brief van 2 december 2008 (2008D19278) heb toegezegd, doe ik u hierbij een afschrift toekomen van mijn brief aan de gemeente Roerdalen inzake het onderhoud van het zwartwildkerend raster rond het Meinweggebied.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg

Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Natuur
Willem Witsenplein 6
Postadres: Postbus 20401
2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100

Burgemeester van de gemeente Roerdalen
Mevrouw drs. C.A.M. Hanselaar-van Loevezijn

Postbus 6099
6077 ZH ST. ODILIËNBERG

10 oktober 2008 DN. 2009/193 5 februari 2009
Onderhoud zwartwildkerend raster

Directie Natuur

Geachte mevrouw Hanselaar,

In reactie op uw brief van 10 oktober 2008 wil ik u het volgende berichten.

Leefgebied de Meinweg
In de nota Jacht en Wildbeheer zijn voorwaarden opgenomen aan het leefgebied voor de zwijnen, zoals:

* de mogelijkheden die het terrein biedt voor een blijvende vestiging van een duurzame populatie;

* de mogelijkheden om belangrijke schade aan gewassen en bossen te voorkomen;
* maatregelen die genomen kunnen om de verkeersveiligheid te borgen;
* de effecten voor natuur en landschap.

Naast de Veluwe wordt ook de Meinweg genoemd als een leefgebied waarbinnen de zwijnen kunnen leven, mits de terreinen deugdelijk zijn afgerasterd of anderszins is geborgd dat geen verspreiding van de zwijnen in de vrije natuur plaatsvindt. Met de inwerkingtreding van de Flora- en faunawet in 2002 is hierin geen verandering gebracht. De provincie is nu het bevoegd gezag voor het faunabeheer en is verantwoordelijk voor het realiseren van voldoende waarborgen voor de verkeersveiligheid en ter voorkoming van landbouwschade. Dit zal naar mijn mening samen met andere overheden moeten plaatsvinden waaronder Rijkswaterstaat en de gemeenten. Daarbij komt dat het Faunafonds mede tot taak heeft om voor een deel financieel bij te dragen aan maatregelen die genomen wordt ter preventie van de landbouwschade.

Nulstandbeleid wilde zwijnen
Naar aanleiding van de motie Van den Brink (Kamerstuk 30 300 XIV, nr. 52) heeft mijn ambtsvoorganger per brief van 28 november 2005, met klem aan de provincies verzocht om de nulstand van de wilde zwijnen buiten de twee aangewezen leefgebieden te handhaven. Het nulstandbeheer wordt om drie redenen uitgevoerd. Ten eerste ter voorkoming van verspreiding van dierziekten, vooral klassieke varkenspest, door wilde zwijnen.

Ten tweede ter voorkoming van schade aan landbouw en tot slot het inperken van het risico voor het verkeer. Daarop heeft provincie Limburg een actieplan geformuleerd om de nulstand zo goed mogelijk te benaderen. Het Faunafonds heeft hierin adviserend opgetreden. Het is zaak, juist nu met de groeiende aantallen zwijnen in de grensstreken, dat aan het actieplan gevolg wordt gegeven om de groei van de wilde zwijnen buiten de leefgebieden te stuiten.

Ecologische Hoofd Structuur (EHS) en Robuuste Verbindingen De EHS met haar robuuste verbindingen heeft als doel om voor de toekomst, biodiversiteit in Nederland en Europa te behouden door het creëren van grote aaneengesloten natuurgebieden. Het is inderdaad de bedoeling dat hierdoor uitwisseling van planten en dieren gaat plaatsvinden. Hierbij is echter altijd de voorwaarde gesteld dat de robuuste verbindingen niet worden opengesteld voor de wilde zwijnen. Dat wil ik nogmaals onderstrepen. Dit geldt mijns inziens ook voor het Nederlandse deel van het leefgebied de Meinweg.

Afrastering van de Meinweg
Het Faunafonds ziet ruimte voor het optimaliseren van het raster rond het leefgebied de Meinweg waarbij de eenmalige kosten zijn begroot op ¤ 30.775,-. Daarbij komt een jaarlijks bedrag van ¤ 30.475,- voor controle en onderhoud. Het Faunafonds wil hierin meefinancieren als de andere partijen, provincie en gemeente ook een bijdrage leveren. Uit gesprekken met de provincie en Faunafonds is gebleken dat de provincie ook tot een oplossing wil komen.
Ik wil aan uw verzoek mijn medewerking verlenen om samen met de belanghebbende partijen tot een oplossing te komen. Mijn voorstel is dat het Faunafonds met alle betrokkenen in overleg gaat om de gesignaleerde knelpunten duurzaam op te lossen. Om de oplossing te versnellen is het Faunafonds bereid de afrastering bij het belangrijkste knelpunt te financieren. Ik ga ervan uit dat met dit initiatief de partijen er gezamenlijk uitkomen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg