Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde:
Kindermishandeling niet herkend door huisartsenpost
AMSTERDAM, donderdag 5 februari 2009
Huisartsen en assistentes op huisartsenposten herkennen signalen van kindermishandeling onvoldoende. Daarnaast vragen zij te weinig door om kindermishandeling uit te kunnen sluiten. Ook het beleid na signalering van kindermishandeling is in bijna alle gevallen ontoereikend. Kindermishandeling wordt alleen herkend als patiënten of begeleiders dit op eigen initiatief melden.
Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde vandaag in een onderzoek naar herkenning van kindermishandeling. Het onderzoek werd uitgevoerd door artsen, specialisten en onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde. Voor het onderzoek werden van januari 2005 tot augustus 2007 368 kinderen bestudeerd in het verzorgingsgebied van een huisartsenpost waarvan door het AMK al eerder was vastgesteld dat ze waren mishandeld.
De onderzoekers trekken flink aan de bel om huisartsen ervan te doordringen dat het signaleren van kindermishandeling zeer belangrijk is. Dit biedt het kind een grotere kans om verdere mishandeling te voorkomen. Van de 368 bestudeerde kinderen werd volgens het AMK 21% psychisch mishandeld, 18% affectief verwaarloosd, 12% lichamelijk verwaarloosd, 8% lichamelijk mishandeld en 2% seksueel misbruikt. In een periode van 5,5 jaar waren 193 van deze kinderen bij elkaar 709 keer op de huisartsenpost geweest. Volgens experts waren 24 contacten (bij 20 kinderen) zeer verdacht voor mishandeling en 82 mogelijk verdacht. De dienstdoende huisartsen herkenden de mishandeling alleen als die door het kind, ouders of politie zelf gemeld werd.
Op de huisartsenpost komen in verhouding meer kinderen dan bij de eigen huisarts tijdens de kantooruren. Zo gaat het bij 28% van de contacten in de avonduren om kinderen, tegenover gemiddeld 7% overdag. Daarnaast biedt de huisartsenpost een betrekkelijk anonieme omgeving voor ouders om hulp te vragen. Om die reden is op de huisartsenpost de kans groter om kindermishandeling te herkennen.
Zo zijn er enkele aanwijzingen waaraan artsen mogelijke mishandeling kunnen herkennen: veelvuldig bezoek aan de huisartsenpost of spoedeisende hulp, een verhaal van het kind dat niet overeenkomt met dat van de ouders, een groeiachterstand of slechte uiterlijke verzorging, angst om zich uit te kleden en afdrukken van voorwerpen op het lichaam en het voorkomen van meerdere verwondingen tegelijk.
Over Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG)
Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), gevestigd in Amsterdam, verschijnt al sinds 1857 wekelijks als vakblad voor de inmiddels ruim 40.000 artsen en medische wetenschappers in ons land.
NTvG richt zich op het publiceren van klinisch-wetenschappelijke artikelen. Het gaat daarbij niet alleen om publicatie van oorspronkelijk onderzoek; NTvG heeft vooral een didactische functie. Het laat specialisten en generalisten zien wat zich afspeelt in de geneeskunde als geheel en in de verschillende deelgebieden. Die kennis komt weer ten gunste van patiënten.
Ingezonden persbericht