D66

Versterk de kiezer, niet de partijendemocratie

5 februari 2009

De Eerste Kamerfractie van D66 vindt het altijd belangrijk om deel te nemen aan discussies over de Eerste Kamer. ''Een debat over de legitimatie van dit instituut zou een vast agendapunt van de Eerste Kamer moeten zijn'', meent D66-senator Hans Engels. In de plenaire vergadering over het kiesstelsel van de Eerste Kamer van 3 februari stonden de voorkeurdrempel en de lijstverbinding ter discussie.

Hervorming kiesstelsel

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken zette, op verzoek van de Eerste Kamer, de mogelijkheden voor hervorming van het kiesstelsel van de Eerste Kamer op de punten van lijstverbindingen en voorkeurstemmen uiteen. De PvdA vroeg hierom tijdens de algemene beschouwingen naar aanleiding van de uitslag van de verkiezingen in 2007.

Voorkeurstemmen

De hoogte van de voorkeurdrempel is niet bij alle verkiezingen hetzelfde. Bij de Eerste Kamerverkiezing is dat op dit moment de helft van de kiesdrempel. Engels merkt hierover op: ''Met de regering erkennen wij de staatsrechtelijke betekenis van het vrije mandaat ofwel het stemmen zonder last als bedoeld in de artikelen 67(3) en 129(6) van de Grondwet. Formeel hebben zij geen opdracht van de kiezer, maar van de grondwetgever''. Wanneer de kiesdrempel verhoogd zou worden, doet dit niets af aan dat beginsel. De D66-fractie is dan ook niet tegen de verhoging van die kiesdrempel van 50% tot 100% als neergelegd in een breed gesteunde Kamermotie.

Versterking van de kiezersdemocratie

De mogelijkheid van directe verkiezing van de Eerste Kamer door de burgers is geen optie voor de D66-fractie. Dat zou volgens Engels de positie van de Eerste Kamer verder versterken en dan zou tot een verdere doublure en rivalisering richting de Tweede Kamer leiden. Noch steunt de D66-fractie de mogelijkheid om het systeem van stemmen op een individuele kandidaat los te laten. ''De versterking van de kiezersdemocratie is een noodzakelijke ontwikkeling, omdat daarmee het maatschappelijk vertrouwen in de overheid en politici wordt versterkt'', aldus Engels. ''De keuze om niet langer op een individuele kandidaat maar op een partij te stemmen, zou daarom een onwenselijke versterking van de partijendemocratie zijn.''

Lijstverbindingen

Wanneer het gaat over lijstverbindingen, is D66 van mening dat de lijstcombinaties voorafgaand aan de Statenverkiezingen bekend gemaakt dienen te worden. De motie die hieromtrent door de senator Noten van de PvdA werd ingediend, wordt dan ook gesteund door D66. Ook met het voorstel van Noten om de verkiezingsuitslagen van de provinciën geheim te houden, stemt de fractie in. Hans Engels: ''Deze maatregelen zouden het probleem van onderhandelingen en strategieën op basis van een vooraf bekende uitslag moeten tegengaan.''

Lees hier de gehele bijdrage