TNO

Kwart van de schaatsers op natuurijs raakte geblesseerd

05 februari 2009

Vier op de vijf schaatst gewoon door

Kwart van de schaatsers op natuurijs raakte geblesseerd

Driekwart van de schaatsers die in januari het ijs op is gegaan, heeft geen blessure opgelopen. Leeftijd en schaatservaring spelen daarbij geen rol. Een kwart van de schaatsers raakte geblesseerd, maar slechts de helft daarvan had eerste hulp ter plekke nodig. Vier van de vijf schaatsers met een blessure schaatste desondanks gewoon door. Meer dan de helft van de blessures ontstaat door een scheur in het ijs. Dit blijkt uit onderzoek van TNO naar veilig schaatsen tijdens de recente vorstperiode in januari.

TNO heeft direct na de vorstperiode in januari van dit jaar schaatsers opgeroepen deel te nemen aan een schaatsonderzoek. 1454 schaatsers vulden een vragenlijst in. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 44 jaar en zij hebben gemiddeld twintig uur op het ijs doorgebracht.

Soort blessures

De meeste blessures kwamen voor aan de knie (6%), pols (3%), hoofd (3%) en heup (3%). In de helft van de gevallen ging het om een kneuzing. Vier procent van alle schaatsers is naar een specialist verwezen en drie procent heeft gips gekregen. Meer dan de helft van de blessures ontstaat door een scheur in het ijs. Maar ook vermoeidheid draagt bij aan de kans op vallen. Drie procent van alle schaatsers die op natuurijs hebben geschaatst, is een keer door het ijs gezakt. Ondanks blessures schaatste vier van de vijf schaatsers gewoon door.

Twee procent draagt helm

De veiligheidsmaatregelen die de deelnemende schaatsers namen voor zij op het ijs stapten, varieerden. Vier van de vijf schaatsers gingen niet alleen het ijs op, maar altijd samen met anderen. Meer dan tweederde heeft vooraf naar het weerbericht gekeken en de site van de Schaatsbond bekeken om de toestand van het ijs te controleren. Schaatsers gebruikten allerlei materialen om een mogelijke val te breken, van bubbeltjesplastic, schuimplastic tot TENA Lady. Slechts twee procent van de schaatsers droeg een helm. Bijna iedereen had een mobiel bij zich, een derde had een ijspriem bij zich.

Blessure Informatie Systeem

TNO voert sinds 2007 voor de schaatsbond KNSB onderzoek uit naar veiligheid van schaatsen. Daarbij wordt gelet op maatregelen die schaatsers nemen om lichamelijk letsel te voorkomen en hoe vaak blessures voorkomen. Voor dit soort onderzoek heeft TNO het Blessure Informatie Systeem (BIS) ontwikkeld. Met dit systeem kan worden onderzocht hoe vaak blessures voorkomen, wat mogelijke oorzaken zijn en wat er aan gedaan kan worden om blessures te voorkomen. bericht 2009-3
Dit artikel afdrukken Stuur deze pagina door per e-mail Voeg deze pagina toe aan uw favorieten
Contactpersoon
drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer

drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer
015 269 49 75