Gemeente Breda

Openbaar Primair Onderwijs in Breda op weg naar verzelfstandiging

Het bestuur van het Openbaar Primair Onderwijs (OPO) Breda is op weg naar verzelfstandiging.

Daarmee wordt het OPO slagvaardiger, kan de continuïteit gegarandeerd worden, wordt de kwaliteit verder uitgebouwd en neemt zij dezelfde positie in als andere schoolbesturen. Na advisering door de commissie Onderwijs en Economie op 17 maart aanstaande en na vaststelling door de gemeenteraad op 2 april, wordt het bevoegd gezag van het OPO Breda vanaf 1 mei 2009 overgedragen aan het bevoegd gezag van de - nog op te richten - Stichting Openbaar Primair Onderwijs Breda (werktitel).

Op 17 januari 2008 heeft het college op verzoek van de bestuurscommissie OPO medewerking verleend aan het instellen van een haalbaarheidsonderzoek door VOS/ABB Consulting. Vervolgens heeft een werkgroep van vertegenwoordigers van OPO en de gemeente Breda een zogenoemd overdrachtsdocument `Verzelfstandiging bestuur Openbaar Primair Onderwijs Breda' opgesteld, dat is aangeboden aan het college.

In het overdrachtsdocument wordt onder andere beschreven wat er juridisch moet gebeuren en wat verzelfstandiging betekent voor de bestuurlijke organisatie, voor het personeel, voor het onderwijs, voor de huisvesting en voor de financiën. Zo moet het bestuur professioneel en transparant zijn om de continuïteit in het openbaar onderwijs te garanderen, komt het personeel in dienst bij de nieuwe stichting en wordt in de nieuwe organisatie gewerkt met een college van bestuur waardoor de functie van algemeen directeur komt te vervallen. Daarnaast wordt het juridische eigendom van de schoolgebouwen per 1 mei 2009 overgedragen aan het nieuwe stichtingsbestuur. Om OPO in staat te stellen de overgang naar de nieuwe organisatie te maken financiert de gemeente volgens wettelijke regels een overgangsbudget, de zogenaamde bruidschat. Het totaalbedrag van deze bruidschat bedraagt EUR 1.300.000 en zal in vijf jaar worden uitgekeerd. De financiering daarvan komt uit bestaande gelden. Daarna zal het OPO financieel onafhankelijk kunnen functioneren.

Stichting

Om de verzelfstandiging te kunnen realiseren, wordt per 1 mei 2009 een stichting opgericht en worden statuten vastgesteld. Zo kan de gemeenteraad ook na de overdracht van het bevoegd gezag haar wettelijke taken blijven uitvoeren. Bijvoorbeeld om toezicht te kunnen houden op de realisatie van de doelstelling dat openbaar onderwijs voor iedereen bereikbaar en toegankelijk moet zijn, om bestuurleden te benoemen, om de begroting en de jaarrekening goed te keuren of om te kunnen beslissen over een stichting dan wel opheffing van een school.

Breda, 5 februari 2009