Gemeente Bussum

Regionale Samenwerking en Rampenbestrijding

Vanaf 1 januari 2009 zijn de brandweerkorpsen van de negen verschillende gemeenten van de Gooi en Vechtstreek samengevoegd. Dit betekent dat de brandweer zijn taken in regionaal verband uitvoert. Ook de andere partners zoals de politie, de GGD en de gemeente werken steeds meer met elkaar samen. Op deze wijze wordt een efficiënte en effectieve rampenbestrijdingsorganisatie bewerkstelligd.

Vier kolommen en fasen

In de organisatie van de rampenbestrijding spreekt men over vier kolommen:

de rode kolom van de brandweer, de blauwe kolom van de politie, de gele kolom van de GHOR ( de rampenbestrijdingsorganisatie van de GGD) en de oranje kolom van de gemeente. Elke kolom heeft specifieke verantwoordelijkheden en taken in de verschillende fases van de rampenbestrijding.

De voorbereiding op rampenbestrijding noemt men de preparatiefase; het bestrijden van een ramp noemt men de repressiefase en de fase na de ramp, wordt de nafase genoemd.

Ook wordt er gekeken naar het niveau van de ramp. Een waterleiding die is gesprongen vergt een andere aanpak dan een overstroming. De brandweer is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het redden van mensen. De politie zorgt voor de afzetting van de wegen en de gemeente is verantwoordelijk voor onder andere de processen voorlichting, registratie, evacuatie en opvang en verzorging.

In de toekomst zullen de kolommen steeds meer taken samen en in regionaal verband gaan oppakken. Dit betekent onder andere dat de partners samenwerken aan het maken van beleidsplannen en dat men gezamenlijk oefeningen voorbereid en eraan deelneemt.

Betere aanpak rampenbestrijding

Zo hebben de vier kolommen in 2008, samen met vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat en Waterschappen, samengewerkt aan het project Overstromingen. Er is een rampenbestrijdingsplan gemaakt voor een mogelijke grootschalige overstroming en er zijn in verschillende gemeenten oefeningen georganiseerd. Alles wat bij een grootschalige evacuatie komt kijken werd gesimuleerd. Ook lokale ambtenaren die zich binnen één van de negen gemeenten in hun dagelijkse werkzaamheden bezighouden met Rampenbestrijding werken steeds meer in regionaal verband. Zo maakt men in de voorbereidingsfase gezamenlijk, draaiboeken voor de hierboven genoemde processen en is er een Regionaal Rampenplan dat iedere vier jaar wordt herzien. Mocht er een ernstige calamiteit plaatsvinden dan zijn er altijd meerdere mensen van de negen gemeenten bereikbaar en beschikbaar om in de getroffen gemeente te werken. Als er een ramp is in meer dan één gemeente dan is de organisatie zodanig ingericht dat de betrokken burgemeesters en andere bestuurders met elkaar kunnen samenwerken. Regionale samenwerking in de veiligheidsketen is noodzakelijk in de rampenbestrijding. Goede kennis van elkaars verantwoordelijkheden en taken zal in belangrijke mate bijdragen tot een betere aanpak van de rampenbestrijding.