Olie- en Gassector biedt nog steeds goede kansen
05/02/2009 11:50
Ernst & Young
Rotterdam, 5 februari 2009 - Een ruime meerderheid van de toeleveranciers in de olie- en gassector verwacht dat hun positie de komende vijf jaar nagenoeg onveranderd goed zal blijven, ondanks de huidige negatieve economische ontwikkelingen. Sommigen verwachten zelfs op termijn weer een verdere stijgende lijn. Voorwaarde is wel het voortzetten van de ontwikkeling van grote investeringsprojecten. Gebeurt dit niet, of in mindere mate, dan zal groei navenant later optreden. Dit blijkt uit een onderzoek van Ernst & Young onder toeleveranciers in de olie- en gassector naar de huidige marktontwikkelingen, marktcondities en toekomstverwachtingen in de olie- en gassector. De uitkomsten van dit onderzoek zijn afgelopen dinsdag gepresenteerd op het jaarlijkse Forecast Event van Gulf Publishing en IRO, de Nederlandse vereniging van toeleveranciers aan de olie- en gassector.
Uit het onderzoek blijkt eveneens dat Nederlandse toeleveranciers aan de offshore olie en gas sector er internationaal qua reputatie goed voor staan. "Geïnterviewden delen nagenoeg allen de mening te behoren tot de internationale top in deze sector. Historisch gezien menen zij te beschikken over leidende technologieën, over goed gekwalificeerd personeel en worden hun bedrijven als betrouwbaar en efficiënt ervaren. Deze goede positie helpt om in economisch mindere tijden betere uitgangsposities te hebben ten opzichte van buitenlandse spelers. Gezien de positie van Nederland in de olie- en gassector met belangrijke mondiale spelers als opdrachtgever, verwachten toeleveranciers juist ook hierdoor een sneller herstel richting groei en margeverbetering.", aldus Jeff Sluijter, partner Oil & Gas bij Ernst & Young.
Toeleveranciers zijn over het algemeen positief over 2009, mede omdat veel langlopende investeringsprojecten dit jaar nog worden afgerond. Wel wordt over 2009 al rekening gehouden met een beperkte omzetafname en verdere afkalving van marges. De marges zullen tevens afnemen als gevolg van toenemende concurrentie, met name van buitenlandse toeleveranciers, en afnemende actuele werkvoorraden.
Voor 2010 zijn toeleveranciers over het algemeen minder positief. Naar verwachting zal een groot aantal projecten als gevolg van economische onzekerheid en de lagere olieprijzen de komende tijd worden vertraagd en nieuwe projecten niet worden opgestart. Door een dalende omzet en krappere marges wordt het nakomen van financiële verplichtingen lastiger en neemt de druk op het behouden van positieve kasstromen toe. Ook de problemen om kredieten te verkrijgen bij banken wordt in dat kader als nijpend ervaren. Veel toeleveranciers hebben tot op heden nog weinig last gehad van de kredietcrisis, maar verwachten in het komende jaar wel meer geconfronteerd te worden met negatieve kasstromen en meer faillissementen in zowel 2009 als in 2010.
Omdat wereldwijd nieuwe investeringen in gaswinning en gasinfrastructuur noodzakelijk blijven om aan de nog steeds toenemende vraag naar energie van landen als India en China te kunnen voldoen, verwachten toeleveranciers in de loop van 2010 wel weer een kentering van de negatieve tendens en wordt in 2011 weer omzetgroei en margeverbetering verwacht. Ook de Nederlandse markt wordt ondanks het mature karakter nog steeds als attractief beschouwd. Om de gaslevering aan de Nederlandse markt veilig te stellen en Nederlands centrale positie als gasrotonde beter uit te nutten, zijn ook hier nieuwe investeringen in gaswinning en gasinfrastructuur projecten noodzakelijk evenals investeringen in de (ondergrondse) opslag van gas en LNG. Daarnaast worden ook gerelateerde investeringen verwacht zoals de opslag van CO2(Carbon Capture en Storage). Gezien deze ontwikkelingen kan verwacht worden dat toeleveranciers aan de olie- en gassector niet of nauwelijks last hebben van de huidige negatieve economische conjunctuur.
http://www.ey.nl