Glastuinbouw bedrijf bespaart 2 miljoen kuub gas
05/02/2009 11:20
Econcern NV
Begin maart is het zover: dan neemt de biologisch telende familie Jonker, bekend met hun bedrijf BiJo uit 's-Gravenzande, hun hypermoderne GeslotenKas(R) in gebruik. Daarmee is het bedrijf de eerste teler met een volledig grondgebonden en biologische teelt die geen gasaansluiting meer nodig heeft op in totaal 100.000 m2 kas. Door de kas volledig te verwarmen met zonne-energie wordt een energiebesparing gerealiseerd van ongeveer 2 miljoen m3 gas per jaar, wat gelijk staat aan het verbruik van ruim duizend huishoudens. De terugverdientijd is 6 tot 8 jaar.
In 2006 benaderde familie Jonker Innogrow, dochteronderneming van Econcern, voor het ontwerpen en realiseren van een nieuw Nederlands hoogstandje: een kas waar geen fossiele brandstof meer aan te pas komt. De kas waarin mini vruchtgroenten (tomaatjes, komkommers, paprikaatjes) worden geteeld, fungeert als gigantische zonnecollector. De ramen worden gesloten gehouden en de overtollige warmte die daardoor in de kas ontstaat wordt afgevoerd en opgeslagen in een aquifer, een waterhoudende zandlaag op 100 tot 200 meter diepte. Middels luchtbehandelingskasten wordt de opgeslagen warmte geleverd aan de open kas met radijs en bladgroente. De resterende energiebehoefte wordt afgedekt met de inzet van een ketel op bio-olie. Voor het laten draaien van de installaties wordt groene stroom ingekocht. Dit maakt het concept 100% duurzaam en het bedrijf is daarmee een voorbeeld voor de gehele tuinbouwsector.
Dit duurzame kasconcept is mogelijk door een combinatie van teeltsystemen. Op 7,2 ha. teelt BiJo radijs en bladgroente, waaronder sla, op volledig biologische wijze. Met de komst van de GeslotenKas(R) wordt het assortiment uitgebreid met 2,6 hectare. "Het toepassen van het GeslotenKas(R)-systeem op een grondgebonden teelt is nieuw", aldus Hans Hoven, directeur van Innogrow. "Het toepassen van de kenmerkende luchtverdeelslangen onder de goten is bij BiJo niet mogelijk. Hiervoor hebben we een creatieve oplossing bedacht. Met dit project tonen we aan dat de GeslotenKas(R) ook voor andere teeltregimes binnen handbereik is en dat iedereen de overstap naar duurzaam telen kan maken." Innogrow, al jaren vaste partner van BiJo als het gaat om geconditioneerd telen, heeft het systeem economisch en technisch doorgerekend en de bouw ervan begeleid. Na oplevering zal Innogrow BiJo blijven monitoren en adviseren op het gebied van teelt en energetische optimalisatie.
Vader Aad, zoon Arno en dochter Elma Jonker en hun adviseur Jan Moerdijk zien de inpassing van de GeslotenKas(R) als een logische stap binnen de ambitie om een toonaangevende partij te zijn op het gebied van biologische teelt. Naast de gewenste inzet van duurzame energie werkt BiJo aan innovatieve biologische teelttechnieken en verpakkingsmethoden. "Een marktgerichte houding is noodzakelijk om met onze biologische producten een concurrentiepositie te verwerven. Met de GeslotenKas(R) slaan we twee vliegen in één klap. We kunnen op duurzame wijze telen en tegelijkertijd een zodanige meerproductie realiseren in de GeslotenKas(R) dat de prijs/kwaliteitverhouding van biologische producten interessanter wordt voor de consument", zo redeneert familie Jonker.
Uitnodiging:
U bent van harte uitgenodigd om de GeslotenKas(R) van BiJo met eigen ogen te komen bekijken nu het nog kan. Zodra de planten de grond in gaan (begin maart), is de kas niet meer toegankelijk voor publiek of pers. Maak dus zo snel mogelijk een afspraak met Erwin Bes.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl
http://www.bijo.nl