Oratie Sawitri Saharso: 'Sluit allochtonen niet op in hun cultuur'
03/02/2009 11:15
Universiteit Twente
Voer vrouwenbesnijdenis of eerwraak bij allochtonen niet te snel terug op culturele verschillen. Culturaliseren - gedrag dat ons vreemd voorkomt direct toeschrijven aan een cultuur - werkt namelijk averechts bij de integratie. Prof. dr. Sawitri Saharsi roept in haar oratie 'De culturele opsluiting voorbij' daarom op om meer te focussen op individuen. Op donderdag 5 februari 2009 spreekt ze haar intreerede als bijzonder hoogleraar Intercultureel Bestuur aan de Universiteit Twente uit.
De vraag naar de effectiviteit van integratiebeleid staat de laatste jaren nadrukkelijk op de politieke agenda. Saharso onderzoekt binnen haar leerstoel het integratiebeleid en integratiepatronen. Hoe verlopen integratiepatronen in de praktijk en in hoeverre zijn ze de uitkomst van integratiebeleid? Ze zal zich onder andere bezighouden met de effecten van nieuw inburgeringsbeleid in de regio Twente en de kwaliteit van de medische zorgvoorziening voor allochtonen in de regio.
Tijdens haar oratie pleit Saharso voor meer nadruk op het individu. Te vaak worden allochtonen nu gezien als onbegrijpelijke vreemden die hun gedrag laten sturen door nog onbegrijpelijkere culturele tradities zoals vrouwenbesnijdenis of eerwraak. Culturaliseren - gedrag dat ons vreemd voorkomt direct toeschrijven aan cultuur - werkt volgens de onderzoekster averechts bij de integratie. Door te focussen op individuen en op de maatschappelijke omstandigheden die hen tot hun gedrag aanzetten kun je voorkomen dat je mensen opsluit in hun cultuur.
De onderzoekster is dan ook te spreken over het plan van staatssecretaris Bussemaker, die allochtone ouders een contract wil laten ondertekenen om hun dochter te behoeden voor een besnijdenis in het land van herkomst. Volgens Saharso kan zo'n contract vrouwen helpen de druk in eigen kring te weerstaan; vanwege dreigende sancties van de kant van de Nederlandse overheid hebben ze dan immers een sterk argument tegenover de eigen gemeenschap. Wel noemt ze de beleidsmaatregel tegelijk illustratief voor het Nederlandse beleid: men is wel streng, en terecht, maar betrokkenen wordt te weinig de helpende hand geboden door aanpalend beleid.
CV
Prof. dr. Sawitri Saharso (1956) promoveerde in 1992 aan de Universiteit van Amsterdam. Zij heeft zich gespecialiseerd in situaties van intercultureel waardenconflict waarbij van de overheid regulering verwacht wordt. Saharso is redactievoorzitter van het tijdschrift Migrantenstudies, lid van de Onderzoeksschool Vrouwenstudies en geassocieerd lid van de Onderzoekschool Ethiek. Ze heeft een Europees netwerk opgericht van onderzoekers rond 'Gender Equality, cultural diversity'. Naast haar functie als hoogleraar Intercultureel Bestuur aan de Universiteit Twente (0,4 fte) is ze universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit (0,4 fte).
Universiteit Twente