Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

5 februari 2009

Fontys Hogescholen misbruikt subsidieregeling

Fontys Hogescholen wil in vier jaar tijd ruim 13 miljoen euro verdienen door misbruik te maken van de regeling voor innovatievouchers. De manier waarop Fontys de vouchers wil inzetten, is in strijd met de reglementen van voucherverstrekker SenterNovem. Komende week zullen er kamervragen gesteld worden over de werkwijze van Fontys. Dit verhaal verschijnt vrijdag in het jongste nummer van Sprout.

Fontys Hogeschool Eindhoven werft ondernemers voor het internetmarketingprogramma Global Creative Economy (GCE). Het programma zou hen met behulp van 27 internetmarketingkanalen in tien maanden tot een succesvol internetondernemer maken. Het systeem zou een Google Adwords-campagne met veertig tot tachtig procent goedkoper maken, seo automatiseren en het op- en uitbouwen van het klantenbestand versnellen. Totale kosten van het programma: 7.500 euro. 'Maar dankzij de innovatievoucher, die elke ondernemer kan aanvragen, zal het ministerie van Economische Zaken tweederde van de kosten op zich nemen', aldus GCE-oprichter Frank Essink.

Maar de reglementen van Senternovem, het agentschap van Economische Zaken, dat de verdeling van de innovatievouchers regelt, staan helemaal niet toe dat de vouchers worden ingezet voor cursussen.
Jacqueline Kroes, zakelijk manager bij United Brains: 'Wij hebben Fontys gezegd: een cursus leveren in ruil voor innovatievouchers mag niet.' Zowel de aanvraag van de ondernemer voor de voucher als de declaraties van Fontys Hogescholen, TU Eindhoven en ROC Eindhoven verlopen via deze intermediair. Kroes waarschuwde de hogeschool: 'Op het moment dat SenterNovem dit programma ook als cursus beschouwt, kan dat betekenen dat de toegezegde vouchers, worden teruggedraaid.

Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen (SP): 'Mijn eerste indruk is dat Fontys en GCE een handigheidje uitvoeren om school- en bedrijfskas te vullen. Het 'overgedragen' van kennis lijkt vooral te bestaan uit het zich inkopen door ondernemers in een netwerk. Dat is natuurlijk geen innovatie. Wat hier gebeurt is het bekostigen van privaat onderwijs - voor ondernemers - met publieke middelen. Wie verdient hier nu het meest aan? Ik vraag mij af wanneer dit project aan het licht zou zijn gekomen, als Sprout hier niet over geschreven had.' De SP zal met het verschijnen van dit artikel direct kamervragen stellen aan de ministers van Economische Zaken en Onderwijs.

Werkwijze Fontys Hogescholen in het kort


* Fontys Hogeschool werft proactief deelnemers voor het Fontys GCE-programma. Enerzijds via voorlichtingsavonden, anderzijds via oud-deelnemers die hiervoor een vergoeding ontvangen.
* De opleiding kost ¤ 7.500, het exactee bedrag van een grote innovatievoucher. Tijdens de voorlichtingsavond wordt benadrukt dat het Ministerie van Economische Zaken geld beschikbaar maakt voor deze opleiding, waarna aanvraagformulieren voor innovatievouchers worden uitgedeeld.

* SenterNovem kent innovatievouchers toe aan mkb-ondernemers die nog niet eerder aanspraak maakten op de subsidie én ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Ondernemers die de waardebon ontvangen, krijgen van Fontys een offerte toegestuurd voor de opleiding. Na afloop van het programma betaalt de ondernemer 2.500 euro - de verplichte eigen bijdrage - én de BTW aan Fontys Hogescholen. De resterende 5.000 euro declareert Fontys met een vaststellingsformulier kennisoverdrachtprojecten bij SenterNovem.

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht