Ingezonden persbericht


Persbericht
5 februari 2009

Wethouder Freek Ossel lanceert leerlingensite voor maatschappelijke stages Amsterdamse leerlingen aan de slag met vrijwilligerswerk

De leerlingensite www.stagevoorjou.nl is woensdag 4 februari officieel gelanceerd op het Clusius College in Amsterdam Noord. Hierop kunnen leerlingen van het vmbo, havo en vwo een maatschappelijke stage of een groepsproject vinden. De website is een onderdeel van de pilot Maatschappelijke stages in Amsterdam. Wethouder Freek Ossel benadrukte het belang van de maatschappelijke stages voor zowel de leerlingen als de vrijwilligersorganisaties waar de leerlingen een stage lopen.

Freek Ossel tijdens zijn speech: "Ik kom lang niet naar de lancering van elke website, maar bij deze dacht ik: dat is een belangrijke!"

"We moeten van elkaar leren!"
De bijeenkomst werd door de Brassa Band van het Bredero College vrolijk ingeluid. De wethouder interviewde daarna twee leerlingen van het Clusius College over hun maatschappelijke stage: Peter Worp en Umran Gundüz. De twee waren enthousiast over hun stage, die ze bij 'Noord zoekt kruiwagens' en Ymere liepen. Toch wilde Freek Ossel ook weten of er soms zaken minder goed waren gegaan. Want: "We moeten dit jaar gebruiken om van elkaar te leren!" Peter Worp merkte op, na enig nadenken, of er wel genoeg maatschappelijke stageplekken zouden zijn voor al die leerlingen in Amsterdam.

Eerste certificaten
Ossel reikte met plezier de eerste twee certificaten uit aan Peter en Umran. Daarna sneed hij samen met leerlingen van het Nova College de speciale Stagevoorjou-taart aan, die deze leerlingen zelf gemaakt hadden.

Samenwerking
Maribi Gomez, directeur van de Vrijwilligerscentrale Amsterdam, onderstreepte het belang van afstemming tussen scholen, van samenwerking tussen vrijwilligersorganisaties en scholen, van kennisuitwisseling tussen alle partijen. Alleen op die manier zal het lukken om dit schooljaar 3750 leerlingen aan een maatschappelijke stage te helpen. Na de vertoning van vijf filmpjes waarin leerlingen van diverse scholen worden gevolgd tijdens hun maatschappelijke stage, was het tijd voor het netwerkcafé. Daar raakten stagebieders, stagecoördinatoren en leerlingen met elkaar in gesprek.

Tijdens de borrel verzorgden leerlingen van het Clusius College de catering.

Stagevoorjou.nl
De website Stagevoorjou.nl is ontwikkeld door de Vrijwilligerscentrale Amsterdam in nauw overleg met leerlingen zelf. Daardoor is het een site geworden die jongeren aanspreekt, waarop ze snel een leuke stage kunnen vinden, ervaringen van andere leerlingen kunnen bekijken en tips kunnen vinden over het vinden van de stage van je dromen.

Pilotprojecten in Amsterdam 2008-2009
Amsterdam is één van de 20 pilotprojecten van het ministerie van Onderwijs in het schooljaar 2008-2009. Het doel van deze pilot is, om ervaring op te doen met maatschappelijke stages in een stedelijk netwerk en daarmee zicht krijgen op de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van maatschappelijke stages in Amsterdam.

Sinds mei 2008 loopt er ook een pilot van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In dit kader wordt het project 'Scharrelkinderen in de proeftuin Amsterdam' uitgevoerd. Dit project richt zich op het bemiddelen van 100 leerlingen naar groene maatschappelijke stageplaatsen (zoals bij Artis, kinderboerderijen en volkstuinen) en de vormgeving van de bemiddelingsinfrastructuur.

In deze pilots werkt de Vrijwilligerscentrale Amsterdam (vertegenwoordiger van stagebieders), Meeting Points Amsterdam (vertegenwoordiger van 35 scholen uit het voortgezet onderwijs), de gemeente Amsterdam, Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (facilitering), de Dienst Ruimtelijke Ontwikkeling (facilitering) en Empowerment Centre EVC (onderzoek) samen. De stagebank is één van de producten die in het kader van deze pilots is ontwikkeld.


---

Beeld
Tijdens de lancering op 4 februari zijn foto's gemaakt door Erik Borst. Bij het persbericht zijn 5 foto's in lage resolutie mee gestuurd. In de bijlage staan de fotobijschriften. Media mogen deze foto's bij de berichtgeving over dit persbericht gebruiken. In hoge resoluties zijn ze op te vragen bij Simone Timmer.