Provincie Noord-Holland

Zuinig en slim omgaan met ruimte

4-2-2009

Laten zien dat de provincie Noord-Holland en de gemeente Zaanstad zuinig en slim omgaan met ruimte door hun voortvarende aanpak van verouderde bedrijventerreinen. Dat was het doel van het werkbezoek van de Tweede Kamerleden aan de bedrijventerreinen Hembrugterrein en Achtersluispolder in Zaanstad.

De provincie is sinds 2004 bezig met het herstructureren van bedrijventerreinen met als resultaat dat 1048 hectare bedrijventerrein is opgeknapt. Daarnaast stimuleert de provincie de samenwerking tussen gemeenten. Gedeputeerde Jaap Bond: Regionale samenwerking tussen gemeenten staat in Noord-Holland aan de basis van de plannings- en herstructureringsopgaven van bedrijventerreinen. Nog nadrukkelijker dan voorheen pakt de provincie die regierol.

Werkbezoek aan het Hembrugterrein

Hembrugterrein
Decennia lang was het Hembrugterrein een topgeheim: een munitiefabriek middenin de Stelling van Amsterdam. Nu wacht ruim 45 hectare parkachtig terrein vol cultureel industrieel erfgoed en monumentale oude fabriekspanden, strategisch gelegen in het hart van de Amsterdamse metropool op een nieuwe bestemming. Het Hembrugterrein ondergaat een transformatie op een locatie voor creatieve en economische activiteiten middenin de metropool. Het opknappen van het terrein is nog een behoorlijke opgave: onder meer bodemsanering, het opknappen van de monumenten en het aanleggen van nutsvoorzieningen. De provincie heeft hiervoor 1,2 miljoen beschikbaar gesteld en het rijk 4 miljoen. Wethouder economie Hans Luiten: Het Hembrugterrein is essentieel voor de Zaanse economie. Met de herontwikkeling van het terrein krijgt de creatieve bedrijvigheid volop kansen. Het innovatieve vermogen van de Zaanstreek versterkt hierdoor flink en niet in de laatste plaats groeit de werkgelegenheid. Ik heb grote verwachtingen van het Hembrugterrein.

Achtersluispolder
Veel van de 37 Zaanse bedrijventerreinen zijn gedateerd en nodig toe aan een opknapbeurt. De Achtersluispolder in Zaandam werd ruim een jaar geleden onder handen genomen. Dit met steun van rijk, provincie en gemeente. Wegen en kruispunten kregen een nieuwe inrichting, herkenbare parkeervoorzieningen zijn aangelegd, parkmanagement is ingevoerd, digitale bereikbaarheid is verbeterd en de betrokkenheid van de ondernemers met hun bedrijventerrein is vergroot. Om de werk- en woonfuncties in en rond binnenstedelijke bedrijventerreinen te versterken, wees het rijk onlangs Zaanstad aan als proefgemeente. Dit project heet het Zaans Proeflokaal. Ook de provincie participeert in dit project.

Nieuwsredactie