CSG-leerlingen werken mee aan jeugd- en alcoholproject
Afgelopen week kreeg het gemeentehuis maar liefst vijf stagiaires op bezoek. Deze derdejaars leerlingen van de CSG uit Balk werkten een hele week samen aan het project waar de gemeente zelf ook volop mee bezig is: jeugd en alcohol. Het thema komt van de gemeente, maar de uitwerking is natuurlijk van de leerlingen zelf. Zij geven hiermee invulling aan hun maatschappelijke stage, onderdeel van het derde schooljaar. Bij de conclusies van het onderzoek is vooral het verschil in de mening van de jeugd zelf en de volwassenen opmerkelijk.
Mening van de jeugd
De gemeente werkt momenteel volop aan het beleidsplan Jeugd- en Alcohol. Bij dit onderwerp is het belangrijk om ook vooral de jeugd zelf erbij te betrekken. In het derde jaar lopen de CSG-leerlingen een maatschappelijke stage en de samenwerking tussen gemeente en school was dan ook snel gevonden.
Verschillende invalshoeken
De opdracht was eenvoudig: `onderzoek vanuit diverse invalshoeken hoe de inwoners van Gaasterlân-Sleat denken over het onderwerp Jeugd en Alcohol'. De jongeren gingen op pad en hebben interviews afgenomen bij allerlei verschillende personen. Zo hebben ze de eigenaar van een jeugdkeet ondervraagd, maar ook een horecaondernemer, een medewerker van een supermarkt, ouders en de burgemeester. Ook kwamen de jongeren zelf aan het woord. Uit al deze interviews kwamen diverse conclusies naar voren, die gepresenteerd zijn zowel op het gemeentehuis als op school. Daarnaast hebben de jongeren een krant gemaakt met daarin alle informatie, interviews en conclusies (onderaan deze pagina kunt u de stagekrant downloaden).
Alcohol onder de 16 jaar
In de stagekrant is onderscheid gemaakt tussen de conclusies van de jongeren zelf en die van de volwassenen. Duidelijk komt naar voren dat met name de volwassenen het als een probleem ervaren dat jongeren onder de 16 jaar alcohol drinken. De meeste jongeren ervaren dit zelf niet als een probleem. Wel zijn de jongeren zich ervan bewust dat het drinken van teveel alcohol schadelijk is voor je gezondheid. Ook de mixdrankjes kwamen aan bod. De volwassenen geven aan zich zorgen te maken over het drinken van mixdrankjes, omdat deze drankjes zoet zijn en de vieze alcoholsmaak er niet is. De jongeren geven op hun beurt aan wel eens zo'n drankje te drinken (met mate).
Voorlichting en controle
Als oplossingen voor het alcoholprobleem geven de volwassenen aan dat er strenger gecontroleerd moet worden op leeftijd en dat er meer toezicht moet komen in cafés en discotheken. Het geven van voorlichting wordt zowel door de volwassenen als de jongeren aangegeven. Verder wordt aangedragen dat ouders beter en meer toezicht moeten houden op hun kinderen.
Al met al was het een geslaagde, leerzame en vooral leuke week. Niet alleen voor de leerlingen, want ook de gemeente is blij met de gegevens die uit dit onderzoek naar voren zijn gekomen. Bovendien zijn de jongeren nu ook een keer zelf gehoord zijn over het onderwerp Jeugd en Alcohol. En dat is best belangrijk, aangezien jongeren zelf de doelgroep zijn!
RELEVANTE DOWNLOADS
* Krant maatschappelijke stage jeugd en alcohol januari 2009.pdf
(7.33 MB)