Persbericht
Huisvesting van mensen die onder de Pardonregeling vallen verloopt voorspoedig
De huisvesting van de 27.500 mensen die onder de Pardonregeling vallen, verloopt snel en voorspoedig. 81% (22.425 ) van de 27.500 mensen is inmiddels gehuisvest. 'De operatie is een groot succes. De zwartkijkers hebben ongelijk gekregen. We hebben met z'n allen nog een klein jaar om de resterende 5075 mensen netjes onder dak te brengen.', aldus Ed Nijpels , voorzitter van de Taskforce Huisvesting Statushouders. De Taskforce presenteerde woensdag 4 februari 2009 de resultaten van haar tussentijdse evaluatie aan de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie en de Staatssecretaris van Justitie.
Bij aanvang van de regeling bevonden zich 12.500 mensen in een COA-opvang. De overige 15.000 mensen bevonden zich in een noodopvang, woonden bij vrienden en familie of leefden op straat. Van deze laatste groep ontbrak landelijke informatie over de verblijfplaats, samenstelling en huidige huisvestingssituatie. Het COA heeft op verzoek van de Taskforce onderzoek gedaan naar deze groep. Uit dit onderzoek blijkt dat nog voor maximaal 3.800 mensen huisvesting nodig is of dat hun verblijfsplaats onbekend is. In COA- opvanglocatie verblijven nog 1275 mensen die gehuisvest moeten worden.
Uit de evaluatie blijkt dat bij de start van de regeling al een scheve verhouding bestond tussen de aan de gemeenten opgelegde taakstelling en de plaats waar gepardoneerden verbleven. Gepardonneerden verbleven vooral in de grote steden. Gemeenten hebben vooral mensen gehuisvest, die al in hun gemeente verbleven.
Sommige gemeenten hebben als gevolg daarvan nu al meer gepardonneerden gehuisvest dan waartoe ze volgens de taakstelling verplicht zijn. De consequentie is dat er ook gemeenten zullen zijn die aan het eind van de rit hun taakstelling niet zullen realiseren. Het is dan ook onrealistisch te verwachten dat alle gemeenten hun taakstelling zullen halen. Ed Nijpels : '.Wat niet kan, kan niet. Het is wenselijk om aan het eind van de periode de taakstelling voor gepardonneerden te verevenen met de taakstelling die gemeenten hebben gekregen voor reguliere statushouders. Zodat gemeenten die onwillig zijn geweest er niet mee weg komen.'
Het huisvesten van de resterende groep gepardonneerden blijft overigens nog een stevige klus. Dit heeft drie redenen; relatief veel alleenstaanden moeten nog worden gehuisvest, de resterende groep is in bepaalde gebieden geconcentreerd en de meest zelfstandige groep is als eerste gehuisvest. Ed Nijpels : 'Dus achteroverleunen of zelfvoldaan wegdromen is er nog niet bij'
Noot voor redacties (