Gemeente Wunseradiel


Sterkte waterkering Afsluitdijk

proefopstelling

Rijkswater laat vanaf midden februari proeven uitvoeren om de sterkte van het binnentalud van de Afsluitdijk te onderzoeken. Het gaat dan om golfoverslag tijdens extreme stormen. Voor deze proef gebruikt Rijkswaterstaat een golfoverslagsimulator. Dat is een grote bak die voortdurend word gevuld met water uit de Waddenzee. De stimulator laat duizenden liters water in één keer over de dijk stromen.

In het onderzoek kijkt Rijkswaterstaat ook of al dat extra water leidt tot het afschuiven van het gras waarmee de dijk is bedekt.

Het bedrijf Deltartes voert het onderzoek uit in opdracht van Rijkswaterstaat. Het onderzoek is een onderdeel van het onderzoeksprogramma Sterkte en Belastingen Waterkeringen (SBW). Deltares heeft de uitvoering van de proeven weer uitbesteed aan Infram (www.infram.nl) uit Marknesse.

Rijskwaterstaat heeft al eerder overslagproeven laten doen. Dat gebeurde bij de Waddenzeedijken in Groningen en Fryslân en op twee dijken in Zeeland. Bij de proeven kijkt Rijkswaterstaat hoeveel golfoverslag een grastalud kan hebben. De kennis die de proeven oplevert worden verwerkt in toetsregels. Met deze regels kunnen de beheerders van de dijken de sterkte van de dijken beoordelen. Zo krijgen we een beeld van de actuele veiligheid van Nederland bij extreme stormen.

Bij de vorige proeven is vooral gekeken naar de sterke van het gras op het dijktalud. Bij de proeven op de Afsluitdijk wordt ook gekeken naar de invloed die onregelmatigheden in de bekleding van de dijk hebben. Denk daarbij aan een taludtrap of een afrastering. Dergelijke onregelmatigheden komen bij alle dijken voor en dit zijn mogelijke zwakke plekken in de bekleding van de dijk. Dat geldt ook voor de plek waar het talud horizontaal overgaat in de teen van de dijk.

Door het stijgen van de zeespiegel en het toenemen van de golfhoogte hebben de dijkbeheerders steeds vaker te maken met dijken die niet meer voldoen aan de huidige toetscriteria. Daarnaast heeft de commissie Veerman het advies gegeven een hoger veiligheidsniveau te gaan gebruiken. Dat heeft gevolgen voor de criteria waarmee de dijken beoordeeld worden: hogere toetswaterstanden en zwaardere golfcondities. Met het onderzoek kunnen de toetsregels worden verbeterd.

Rijkswaterstaat heeft bij het onderzoek verschillende overheids- en marktpartijen ingeschakeld. De proeven op de dijk zijn uitbesteed aan het adviesbureau Infram. Verder zijn Van der Meer Consulting, Royal Haskoning en Alterra nauw betrokken bij het onderzoek.

Meer informatie over het programma Sterke & Belastingen Waterkeringen staat op www.waterkeren.nl