Gemeente Hilversum

Resultaat intensieve samenwerking archiefdiensten

publicatiedatum: woensdag 4 februari 2009

Lokale en regionale historie nu ook online te verkennen

Vandaag gaat de nieuwe website van de drie archiefdiensten in het Gooi en de Vechtstreek online. www. gooienvechthistorisch.nl biedt de bezoekers inzage in het grote deel van de collecties dat inmiddels is gedigitaliseerd. "Als het om het digitaal ontsluiten van onze collecties gaat, hebben wij altijd een achterstand gehad", legt archivaris Karin Abrahamse van het Streekarchief Gooi en Vechtstreek uit. "Die halen we nu in één klap in".

Uithangbord
"In een tijd dat elke zichzelf respecterende archiefdienst al een behoorlijke website had, hadden wij hooguit een website met wat highlights en contactgegevens. Dat was niet meer dan een uithangbord. Juist deze achterstand was voor de provincie Noord-Holland de reden dat zij 250.000 euro beschikbaar stelde om een website te bouwen. En daar zijn we erg blij mee. We kunnen onze dienstverlening hiermee echt op een hoger niveau brengen en ook een veel groter publiek bereiken. Voor de klant heeft de nieuwe website een groot voordeel. Moest die tot nu toe soms drie archieven bezoeken, nu zijn al onze gegevens en de digitale collecties allemaal in één keer doorzoekbaar".

"Het andere bijzondere is de samenwerking met het Stads- en Streekarchief Naarden en het Gemeentearchief Weesp. Omdat wij ons samen via één website presenteren moesten wij ook onze databases op dezelfde manier inrichten. We hebben daarom één gezamenlijk systeem aangeschaft voor het beheer van de archieven en collecties. Dat vergroot de kwaliteit van ons archiefbeheer en dat is ook in het voordeel van de klant".

Nieuwsgierigheid
Het Streekarchief Gooi en Vechtstreek beheert alle openbare archieven van de lokale besturen van Hilversum, Blaricum, Laren en Wijdemeren. Het Stads- en Streekarchief Naarden heeft de archieven voor Naarden, Bussum, Huizen en Muiden en het Gemeentearchief Weesp `doet' Weesp. Daarnaast zijn er archieven beschikbaar van plaatselijke verenigingen, kerkgenootschappen, bedrijven, families en personen. Verspreid over de archiefdiensten zijn plaatselijke en regionale kranten aanwezig, omvangrijke collecties foto's, prenten, topografische kaarten en boeken. Al die archieven en collecties zijn openbaar en voor iedereen gratis te raadplegen in de studiezalen van de archieven. Bijvoorbeeld voor stamboomonderzoek, voor het schrijven van artikelen, voor schoolprojecten, tentoonstellingen, wetenschappelijke publicaties of gewoon om de nieuwsgierigheid te bevredigen.

De archiefdiensten hebben de afgelopen anderhalf jaar intensief samengewerkt. Alle beschrijvingen van de inhoud van de archieven en collecties zijn nu in één digitaal bestand ondergebracht en online doorzoekbaar. Een deel van de collecties is inmiddels gedigitaliseerd en op de nieuwe website geplaatst. Daarvoor hoeft u de deur dus niet meer uit. Het gaat hier om: een deel van de collecties topografische kaarten, van de gehele regio en daterend vanaf de 17e eeuw, lokale en regionale kranten van voor de Tweede Wereldoorlog, en een selectie van de foto's van persfotograaf Stevens uit de periode 1945-1955. "Stel je eens voor: als je wilt weten hoe de politiek indertijd dacht over een ontwerp van Dudok, dan kan je dat in de kranten van die tijd digitaal nalezen", aldus Karin. "Wie bijvoorbeeld meer wil weten over de geschiedenis van de Gooise Stoomtram hoeft niet meer op goed geluk op zoek bij elke archiefdienst afzonderlijk. Op de website worden via één zoekgang alle beschrijvingen en afbeeldingen uit de hele regio gepresenteerd, met vermelding van de vindplaats".

Dudok
"Dit is nog maar het begin. www.gooienvechthistorisch.nl wordt in de nabije toekomst uitgebreid met meer collecties, zoals andere fotocollecties en bijvoorbeeld alle ontwerpen van Dudok. Ik raad dan ook iedereen aan om de website in de gaten te houden. We hebben er bewust voor gekozen om niet het woord `archief' in de naam van de website op te nemen. De website heeft namelijk de technische mogelijkheid om anderen te laten aansluiten, zoals historische verenigingen en kringen. Die kunnen dan hun eigen collecties laten ontsluiten via onze website".

Er is een campagne gestart om het nieuwe digitale regionale archief op de kaart te zetten. Er zijn aansprekende folders en flyers uitgebracht. Karin: "En er komen posters te hangen in alle bussen, die in het Gooi en de Vechtstreek rijden. Ons potentiële publiek zit ook in die bussen. Communicatie over onze nieuwe website is heel belangrijk. Veel mensen weten niet van ons bestaan af. We denken een hele grote groep klanten te kunnen trekken die geen tijd of zin heeft om naar de archieven te gaan, maar die wel op internet wil zoeken naar informatie over de geschiedenis van deze regio. En natuurlijk willen wij graag veel nieuwe klanten begroeten bij het Streekarchief zelf, in de studiezaal".

Kortom: meer weten over de lokale en regionale geschiedenis? Kijk op www.gooienvechthistorisch.nl "Want", zoals een toevallige (?) bezoeker van het Streekarchief in Hilversum opmerkt: "Het Streekarchief is de brug tussen bron en brein".