Gemeente Sittard-Geleen
013_2009
PERSBERICHT
Sittard-Geleen pakt lokaal kredietcrisis aan
Sittard-Geleen, 4 februari 2009 - Sittard-Geeleen kiest drie hoofdlijnen om de lokale gevolgen van de kredietcrisis te verzachten. Gemeentelijke werkzaamheden zullen waar mogelijk versneld worden, Sittard-Geleen creëert een regionaal werkbedrijf en met behulp van een interventieteam zullen individuele steunaanvragen worden beoordeeld.
,,Een belangrijk deel van onze inspanningen zal zijn gericht op het behoud van werkgelegenheid,' zegt wethouder Pieter Meekels (economie), die ook zitting heeft in de provinciale Taskforce Koersvast. ,,Als de economie weer aantrekt, hebben we - zeker in deze regio waar de bevolking afneemt - i" iedere werknemer weer hard nodig. Het is vele malen beter om iemand aan het werk te houden dan hem vanuit de ww naar nieuw werk te begeleiden.' Meekels beseft dat het met gemeentelijke middelen ondersteunen van de grote industrieën in Sittard-Geleen 'slechts' een druppel op een gloeiende plaat is. ,,De gemeentelijke inzet zal daarom vooral gericht zijn op het midden- en kleinbedrijf.'
De afgelopen weken is samen met de Provincie Limburg gekeken naar de mogelijkheden die er zijn om op lokaal niveau de gevolgen van de kredietcrisis aan te pakken. Uitgangspunt was dat de overheid niet op de stoel van de ondernemer gaat zitten, maar waar mogelijk de economie stimuleert. Om dat te bewerkstellingen wordt nog dit jaar in Sittard-Geleen het onderhoudsniveau van het openbaar gebied verbeterd naar 'niveau B'. Oorspronkelijk was deze operatie voorzien voor 2010. ,,Door dit werk naar voren te halen, krijgt een deel van de lokale economie dit jaar nog een belangrijke impuls,' zegt Meekels. ,,Een niet-onbelangrijk neveneffect is dat ook onze inwoners in de hele stad hier plezier van zullen hebben.'
Ook andere gemeentelijke projecten zullen waar mogelijk versneld worden uitgevoerd. Zo wordt het onderhoud aan gemeentelijke gebouwen in 2009 (investering ongeveer één miljoen euro) een half jaar eerder uitgevoerd dan in eerste instantie geraamd. Dit kwartaal wordt bovendien uitgezocht welke onderhoudsmaatregelen van 2010 naar voren kunnen worden gehaald. ,,We verwachten hiermee met name een aantal kleinere aannemers te helpen,' aldus wethouder Meekels.
Een nieuw aspect, dat tot nu toe nog onderbelicht is gebleven, is de invloed van de kredietcrisis op het lokale culturele en maatschappelijke leven. ,,Wij sluiten niet uit dat sponsoring van bijvoorbeeld verenigingen minder wordt. De eerste signalen daarover krijgen we al. Sittard-Geleen verkeert niet in de positie om dat één op één te compenseren. Sterker nog, minder inkomsten zal in eerste instantie ook voor verenigingen betekenen dat ze minder kunnen uitgeven. Maar we zullen wel bekijken op welke manier we toch iets hieraan kunnen doen. Want ook culturele- en maatschappelijke verenigingen en instellingen dragen voor een belangrijk deel bij aan de leefbaarheid van de buurten en dorpen van onze gemeente,' zegt Meekels.
Eerder besloot de gemeenteraad op voorstel van het college van B&W ook al om ondernemers de mogelijkheid te bieden in acht termijnen de gemeentelijke belastingen te voldoen, waardoor de lokale ondernemers kleinere bedragen in één keer kwijt zijn. Daarnaast is het verbeteren van de dienstverlening via het Ondernemershuis Westelijke Mijnstreek (1-loketgedachte), eveneens een al in gang gezet instrument waar het lokale MKB profijt van kan hebben. Immers, de ondernemer kan zich daardoor nog beter richten op zijn eigen business.
Sittard-Geleen neemt de komende tijd ook het initiatief om een regionaal werkbedrijf op te richten. Dat is anders dan een mobiliteitscentrum, want dit werkbedrijf kan zelf mensen aan het werk helpen. Het verzamelt (gemeentelijke) opdrachten en zorgt ervoor dat mensen gecoördineerd aan het werk kunnen in de openbare ruimte. Op deze manier wordt voorkomen dat inwoners een uitkering krijgen, terwijl de reguliere opdrachten aan het bedrijfsleven niet in het gedrang komen.
Op basis van individuele aanvragen tenslotte, zal de gemeente gezamenlijk met de Provincie waar mogelijk en verantwoord in principe gezonde, maar door de crisis in nood verkerende bedrijven helpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de inzet van interventieteams om bedrijven in problemen te adviseren. Hierbij is sprake van maatwerk en zal nauw worden samengewerkt met de Provincie Limburg.
Sittard-Geleen heeft sinds begin dit jaar een speciaal telefoonnummer voor bedrijven die geconfronteerd worden met de gevolgen van de kredietcrisis. Dit Knooppunt Kredietcrisis 046 (046-4778077) blijft voorlopig bestaan. Tot nu toe zijn er overigens slechts een paar meldingen en vragen via dit nummer en het bijbehorende e-mailadres (knooppuntkredietcrisis046@sittard-geleen.nl) binnengekomen. Het betrof vooral individuele hulpvragen, waar op dit moment aan gewerkt wordt.
---
Gemeente Sittard-Geleen