Aedes

aedesnet.nl

Persberichten

"Terugtreden RvC Rochdale in belang hele branche"

4 februari 2009

Het terugtreden van de Raad van Commissarissen van Rochdale is een juiste stap, aldus Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen: "Ik vind dat de raad de juiste conclusie heeft getrokken. De inmiddels bekende informatie rechtvaardigt de conclusie dat het toezicht tekort heeft geschoten. Dat betekent overigens niet dat er reden is om te twijfelen aan de integriteit van de raad. Dat is een andere kwestie."

Het aftreden van de raad is volgens Van Leeuwen zowel in het belang van Rochdale als van alle woningcorporaties: "Juist in dit soort gevallen is het belangrijk om te laten zien hoe serieus we onze governanceregels nemen en dat het onvermijdelijk gevolgen heeft als die overtreden worden. Dat is mijns inziens de beste manier om te voorkomen dat het imago van de hele branche schade oploopt, hetgeen niet terecht zou zijn. Vanwege dat belang heb ik een beroep gedaan op de RvC van Rochdale om deze conclusie te trekken."

De Governancecode Woningcorporaties is verplicht voor elk lid van Aedes. Binnen de branche wordt veel gedaan aan kwaliteitsverbetering van het toezicht, ook door de aparte beroepsvereniging, de VTW (Vereniging voor Toezichthouders van Woningcorporaties). Aedes blijft zoeken naar mogelijkheden om het toezicht te versterken. Van Leeuwen: "Kijk naar het nieuwe arrangement tussen overheid en woningcorporaties dat we samen met het ministerie van WWI opgesteld hebben. Daarin zijn instrumenten opgenomen die het goed bestuur verder versterken. Voor het intern toezicht en verantwoording zijn dat bijvoorbeeld verplichte visitatie en het verbindend verklaren van de governancecode. Voor het extern toezicht komt er een onafhankelijke `woonautoriteit', die zelf kan optreden tegen individuele corporaties en de minister kan adviseren sancties op te leggen."