Nr. 17
4 februari 2009
Rotterdamse ketenaanpak geïntensiveerd
10 partijen tekenen convenant tegen mensenhandel
Vanmiddag is in de Burgerzaal van het stadhuis het convenant Ketenaanpak Mensenhandel ondertekend door tien ketenpartijen. De convenantpartners intensiveren de samenwerking op alle gebieden van de criminele keten rond mensenhandel en wisselen daartoe gegevens over mensenhandel uit. De gemeente Rotterdam is een van de ketenpartijen. Jantine Kriens, wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang heeft het convenant getekend namens vijf gemeentelijke diensten.
Aan de uitbuiting van mensen wordt veel geld verdiend door een criminele keten. Dat geldt voor de illegale prostitutie maar ook voor arbeids- en dienstenrelaties waarbij sprake is van mensonterende omstandigheden. Het convenant heeft tot doel de bestrijding van mensenhandel te bevorderen. Hiertoe wordt de (digitale) gegevensuitwisseling en dossiervorming geïntensiveerd om de aanpak (strafrechtelijk, fiscaal en bestuurlijk) van daders te verbeteren. Het convenant regelt ook de zorg en de opvang van slachtoffers van mensenhandel.
Ontvlechting onderwereld-bovenwereld
Mensenhandelaren overtreden vaak regels en wetten ter verkrijging van huisvesting, arbeid en identiteitspapieren om slachtoffers te werk te kunnen stellen. Het gevaar dreigt dat de leefbaarheid in de stad onder druk komt te staan. De ontvlechting van boven- en onderwereld is een belangrijke collegedoelstelling. Het Actieprogramma Maatschappelijke Integriteit beschrijft de Rotterdamse aanpak tegen de onderwereld op het gebied van softdrugs, malafide vastgoed en mensenhandel. Het convenant is een nadere uitwerking van de aanpak mensenhandel zoals beschreven in het Actieprogramma. Het convenant beschrijft de methodiek en de wijze waarop de gegevens binnen de keten worden uitgewisseld.
Convenantpartijen
Het convenant is ondertekend door de Politie regio Rotterdam-Rijnmond, Arrondissementsparket Rotterdam, Belastingdienst Rijnmond, Stichting Humanitas, afdeling Prostitutie Maatschappelijk Werk, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en Arbeidsinspectie), Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, Bureau Jeugdzorg, Reclassering Nederland en de gemeente Rotterdam (dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting,de GGD, Publiekszaken Rotterdam, de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Directie Veiligheid).
Jaarcijfers 2008
De aanpak mensenhandel uit het Actieplan Maatschappelijke Integriteit leverden in 2008 de volgende resultaten op. De politie heeft in 2008 96 vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel getraceerd en het Prostitutie Maatschappelijk Werk 50. Uit 8 strafrechtelijke onderzoeken komen 45 verdachten naar voren. Bij 13 verdachten ging het om mensenhandel, 21 personen zijn verdacht van seksueel misbruik van een minderjarig meisje dat door een loverboy in de prostitutie was gebracht. De overige 11 verdachten betrokken bij mensenhandelzaken zijn verdacht van handel in verdovende middelen en oplichting. Hieruit blijkt, zoals verwacht, dat mensenhandel vaak bredere criminele netwerken aantrekt. Het Openbaar Ministerie heeft 24 verdachten gedagvaard en 19 voorgeleid bij de rechter-commissaris. 4 daders zijn door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf. De Belastingdienst heeft 5 onderzoeken gedaan. De opbrengt uit 2 onderzoeken was 30.000 euro. De overige 3 onderzoeken lopen nog.
De burgemeester heeft in 2008 7 bestuurlijke maatregelen getroffen (3 seksinrichtingen en 4 horeca-inrichtingen) waar signalen van mensenhandel geconstateerd werden. Het gaat hierbij om constateringen van illegale tewerkstelling en uitbuiting in de seksindustrie of horeca.
Noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam