Rathenau Instituut


Plasterk pleit voor zorgvuldig debat nanotechnologie

Minister Plasterk waarschuwde tijdens een algemeen overleg van de Raad voor Concurrentievermogen in november 2008 voor een vertroebeling van de maatschappelijke discussie over nanotechnologie. Zijn oproep komt overeen met de boodschap van het Rathenau Instituut in de recente studie `Tien lessen voor een nanodialoog'.

Nanotechnologie

Nanotechnologie, onderzoek en bewerking van materialen op het niveau van atomen en moleculen, maakt nieuwe ontwikkelingen mogelijk in zeer uiteenlopende sectoren. Van nieuwe materialen en cosmeticaproducten tot kleinere computers en moleculaire geneeskunde.

Maatschappelijke vragen

Het kabinet beschouwt nanotechnologie dan ook als pijler onder de kenniseconomie en investeert er flink in. Maar de ontwikkelingen in de nanotechnologie gaan gepaard met diverse maatschappelijke vragen. Over veiligheid voor mens en milieu, privacy, patiëntenbelangen. Over wenselijkheid, dromen en doemscenario's. Kwesties die een helder debat verdienen. Minister Plasterk vindt het een slechte zaak als al die kwesties op één hoop worden gegooid.

Tien lessen voor een nanodialoog

Het pleidooi van minister Plasterk wordt ondersteund door de Rathenau studie 'Tien lessen voor een nanodialoog'. Les 1 van het rapport is namelijk: "Maak een onderscheid tussen de mogelijke risico's van nanomaterialen en het bredere debat over de impact van nanotechnologie op de samenleving". Via een maatschappelijke dialoog kunnen de sociale en ethische dilemma's helder gemaakt worden. Het risicovraagstuk vraagt echter niet om een publieke dialoog, maar om een duidelijke regie van de overheid.

Opinie-artikel

In het opinie artikel waar minister Plasterk naar verwijst, ('Pas op voor het nanogevaar', R. van Est en B. Walhout, Volkskrant 27 november 2008) stellen de onderzoekers dat zonder die regie de risico's elke discussie zullen domineren. Daarmee zou de maatschappelijke dialoog die de regering dit jaar over nanotechnologie wil starten, op voorhand gefrustreerd kunnen worden.