GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks betreurt afzwakking sancties voor illegale werkgevers

Straatsburg, 4 februari 2009 - Het Europees Parlement stemde vandaag over sancties voor werkgevers van illegale arbeiders. Het voorstel bleek op een meerderheid te kunnen rekenen, maar een formele bekrachtiging is uitgesteld tot de volgende plenaire zitting. GroenLinks-Europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg heeft tegen het voorstel gestemd. Ze betreurt het dat het originele voorstel van de Europese Commissie is afgezwakt.

In de Europese Unie zijn er tussen de 4,5 en 8 miljoen illegalen werkzaam, voornamelijk in de bouw, landbouw, horeca of als schoonmaker. In 2007 heeft de Europese Commissie een voorstel gedaan om werkgevers vaker en strenger te controleren en de rechten van de werknemers te versterken. Dit voorstel juicht GroenLinks toe.

Buitenweg: "In alle EU landen is het inhuren van illegale werknemers al strafbaar, maar de controle op de naleving hiervan is slecht. Daardoor worden veel werknemers uitgebuit en krijgen vaak weinig betaald".

Helaas hebben de lidstaten het voorstel van de Europese Commissie verder afgezwakt en heeft een meerderheid in het Europarlement dit gesteund. Zo is er geen afspraak gemaakt over het strenger controleren van illegale werkgevers. Maar belangrijker is dat de rechten van werknemers zijn verzwakt.

In het oorspronkelijke voorstel zouden betrapte illegale werknemers 6 maanden salaris uitbetaald krijgen, ook al hebben ze korter gewerkt. Dat is nu teruggebracht naar 3 maanden. Bovendien kunnen illegale werknemers worden teruggestuurd naar hun land van herkomst voordat ze hun salaris in handen hebben. Dat maakt het erg moeilijk voor ze om hun rechten af te dwingen.

Volgens Buitenweg blijven illegale werknemers in Europa, omdat er genoeg werkgevers zijn die hun werk bieden. Veel regeringen controleren de sectoren waarvan bekend is dat daar veel illegale arbeid wordt verricht maar weinig.

"De illegale werkgevers knijpen een oogje dicht om het de werkgevers niet te moeilijk te maken, maar verkondigen wel luidkeels dat de grenzen beter bewaakt moeten worden. Het voorstel had daar een einde aan moeten maken, maar de lidstaten en een meerderheid van het Europarlement durft niet door te zetten", aldus Buitenweg.