Waterschap Noorderzijlvest


bomen op Eemskanaalkade

Vervroegde kap bomen op Eemskanaalkade voor akker- en weidevogels

Ter bescherming van de akker- en weidevogels in het open landschap hebben natuurorganisaties het waterschap Noorderzijlvest verzocht de voorgenomen kap van populieren langs de Eemskanaalkade te vervroegen. Het betreft de populieren op het tracé vanaf de Bloemhofbrug bij Wittewierum tot aan Hoeksmeer. Het waterschap heeft voor de kap vergunning aangevraagd bij de gemeenten Loppersum en Ten Boer en het ministerie van LNV. De populieren langs de noordzijde van het Eemskanaal worden gekapt om de door de provincie Groningen geplande versterking van de Eemskanaalkade te kunnen uitvoeren. Daarnaast past de kap in het beheerplan van het waterschap.

Behoud Grutto

In de provinciale Nota Actieprogramma `Meer doen in minder gebieden' uit 2008 is nieuw beleid geformuleerd voor de instandhouding van kenmerkende akker- en weidevogels in Groningen. Het gebied Appingedam
- Hoeksmeer is aangewezen als kansrijk gebied voor behoud en herstel van de Grutto-populatie. De natuurorganisaties Agrarische natuurvereniging Meervogel, Natuurmonumenten en BoerenNatuur werken dit beleid uit in een beheerplan voor het gebied.

Open karakter

Om de weidevogels te kunnen behouden is herstel van het oorspronkelijke open karakter van het landschap noodzakelijk. Door de hoogte van de populieren langs het Eemskanaal is dit open karakter ten dele verdwenen. Ook vormen de kraaiachtigen in de populieren een bedreiging voor de weidevogels. De vervanging van de bomen langs het Eemskanaal door lagere bomen is daarom van belang voor het behoud van de weidevogels zoals grutto, tureluur, kievit en veldleeuwerik.

Kap nodig voor veiligheid

Voor het waterschap is de kap van de bomen deels nodig uit veiligheidsoverwegingen en deels omdat de populieren aan vervanging toe zijn. De kades moeten worden versterkt waarvoor de bomen eerst moeten worden verwijderd. Tegelijkertijd zijn de bomen met een leeftijd van 50 jaar zo hoog geworden dat ze windgevoelig en kwetsbaar zijn. Ook bevatten de bomen door hun hoge leeftijd veel dood hout.

Herbeplanting

De natuurorganisaties hebben het waterschap gevraagd de bomen nog voor het broedseizoen te kappen. Na het kadeherstel kunnen dan bomen worden herplant die het open karakter van het landschap minder aantasten. Herbeplanting van bomen was al voorzien in het beheerplan van het waterschap, omdat de bomen zowel een ecologische als landschappelijke waarde hebben. Het waterschap wil in overleg met de natuurorganisaties en de betrokken gemeenten een herbeplantingsplan opstellen.

Aanvraag kapvergunning

Waterschap Noorderzijlvest heeft inmiddels kapvergunningen aangevraagd bij de gemeenten Loppersum en Ten Boer. Binnen de grenzen van de gemeente Loppersum gaat het om 423 bomen en in de gemeente Ten Boer om 206 bomen. Ook heeft het waterschap bij het Ministerie van LNV een melding gedaan van de voorgenomen kap.

Overige delen kade

Voor de volledige noordelijke kade van het Eemskanaal wordt het aantal bomen teruggebracht van 3100 naar 1100 in de toekomst. De plantafstand wordt groter waardoor er voldoende ruimte blijft voor inspectie en onderhoud van de kade.

In maart 2006 zijn de bomen gekapt op het deel van de Eemskanaalkade in de gemeente Groningen bij Ruischerwaard tot de Slimsluis. Ook binnen de grenzen van de gemeente Ten Boer zijn de bomen al gekapt van de Slimsluis tot en met de RWZI Garmerwolde. In de gemeente Delfzijl zijn inmiddels ook de bomen ten oosten van de N33 gekapt.

Planning

De provincie Groningen start in 2009 met het vervangen van de damwanden langs de Eemskanaalkade in de stad Groningen. Voor dit deel is inmiddels in overleg met de bewoners en de gemeente Groningen een beplantingsplan opgesteld. Het verzwaren van de kade staat gepland voor de periode 2009-2012. Na het kadeherstel kunnen dan opnieuw bomen worden aangeplant.