ActiZ wint kort geding bemiddelingsbureaus
04/02/2009 11:03
ActiZ
Ongelijk speelveld thuiszorg en verzwakking positie cliënt voorkomen
De rechter acht het convenant dat VWS sloot over de positie van bemiddelingsbureaus en zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers) in strijd met de AWBZ. Dat is de uitslag van het kort geding dat ActiZ had aangespannen tegen het ministerie. ActiZ is blij met de uitspraak omdat ongelijke en daardoor oneerlijke concurrentie tussen bemiddelingsbureaus en thuiszorgorganisaties nu is voorkomen. Ook voor cliënten en ZZP'ers zelf is de uitspraak goed nieuws want deze partijen zouden door het convenant eveneens zwaar gedupeerd worden.
"We zijn heel blij dat de rechter ook vindt dat dit convenant haaks staat op de wet" reageert Aad Koster, directeur ActiZ op de uitspraak. "Dit is niet alleen voor de thuiszorgorganisaties goed nieuws, maar ook voor cliënten en ZZP'ers zelf." Het grootste bezwaar van ActiZ tegen het convenant was het feit dat daardoor een ongelijk speelveld zou ontstaan tussen reguliere thuiszorgorganisaties en bemiddelingsbureaus. De bemiddelingsbureaus zijn niet verantwoordelijk voor de kwaliteit en continuïteit van zorg die de ZZP'ers verlenen. Reguliere thuiszorgorganisaties dragen die verantwoording wel. Toch zouden de bemiddelingsbureaus door het convenant nu ook contracten kunnen afsluiten met de zorgkantoren die de AWBZ-zorg inkopen. Dat is volledig in strijd met de wet, stelde ActiZ. De rechter heeft dit met zijn uitspraak bevestigd.
Verder zou het convenant zorgen voor oneigenlijke concurrentie met de reguliere thuiszorg. Die organisaties hebben namelijk hogere kosten doordat zij werknemers in loondienst hebben en volop investeren in kwaliteit om de cliënt verantwoorde zorg te kunnen bieden. De bemiddelaars hoeven die investering niet te doen en dragen geen werkgevers-/werknemerslasten.
Positie cliënt
Maar ook cliënten én de ZZP'ers zouden de dupe worden van het convenant, stelt ActiZ. Het bemiddelingsbureau is niet verantwoordelijk voor de voortgang van de zorg of de kwaliteit. Daardoor heeft de cliënt niemand om op terug te vallen als de zorgverlenende ZZP'er bijvoorbeeld uitvalt door ziekte of niet aan de verwachting van de cliënt voldoet.
Via een keurmerk dat aan het convenant gekoppeld was, probeerde VWS kwaliteitscriteria en eisen neer te leggen bij de ZZP'er. Maar als zelfstandige zonder personeel en zonder volledige organisatie achter zich, kan een ZZP'er natuurlijk nooit aan al die verantwoordelijkheden voldoen. "Dit convenant had de posities van cliënten en ZZP'ers enorm verzwakt", stelt Aad Koster. "Het is voor iedereen goed dat deze gekunstelde constructie niet doorgaat".
Het ministerie van VWS, de Belastingdienst en Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) sloten oktober vorig jaar een convenant over het bemiddelen van ZZP'ers in de thuiszorg door bemiddelingsbureaus.
Actiz