Resultaten burgerpanel-enquête
'De toekomst van het politiek café' bekend
De tiende peiling van het burgerpanel had als onderwerp 'De toekomst van het politiek café'. Van de 123 burgerpanelleden vulden 60 mensen (48,7%) de vragenlijst in. Over onderwerpen als effecten, vorm en inhoud van het politiek café waren de meningen nogal verdeeld. Ook vulden de respondenten nogal eens 'geen mening' in. Dit laatste is wellicht te verklaren door het feit dat de meerderheid (70%) van de deelnemers aan de peiling het politiek café nog nooit bezocht.
93% van de inzenders (56 leden) was al bekend met het begrip 'politiek café'. Achttien van de zestig respondenten brachten ook daadwerkelijk een of meerdere keren een bezoek aan het politiek café.
Met welke bedoeling zij dat deden? Het merendeel (14 van de 18) om gemeenteraadsleden en andere vertegenwoordigers van politieke partijen te ontmoeten. Maar ook waren de aangekondigde onderwerpen (bij 13 van de 18) een reden om te gaan. Of (10 van de 18) uit betrokkenheid bij de gemeente en de politiek en om inbreng te kunnen hebben als burger.
Effecten
Ongeveer de helft van de deelnemers aan de peiling (31 mensen) vindt dat een bijeenkomst als het politiek café de inwoners dichter bij het gemeentebestuur en de politiek brengt. Evenzoveel respondenten vindt het politiek café een goed middel om de betrokkenheid van de inwoners te stimuleren. Als argument noemen zij onder andere het directe contact; de lage drempel; de ontspannen en informele sfeer; de mogelijkheid tot inbreng; de makkelijke manier waarmee je je mening kunt geven/discussie kunt voeren; de politiek wordt concreter.
Vijftien respondenten (20%) zijn het hier niet mee eens. Zij merken onder andere op:
je bereikt er te weinig mensen mee; alleen politici en hun achterban bezoeken de avonden; je ziet er weinig 'nieuwe' mensen; de drempel is te hoog; het bestuur gaat toch zijn eigen gang en neemt de mening van de burger niet serieus; wat je er hoort is reclamepraat- wat politici daadwerkelijk doen vind ik belangrijker.
Inhoud
Over de inhoudelijke invulling van het politiek café is ongeveer eenderde van de respondenten tevreden. Het merendeel (35) heeft hierover geen mening. Als suggesties om de bijeenkomst inhoudelijk sterker te maken, noemden deelnemers onder andere: burgers zelf onderwerpen laten inbrengen en inwoners over de besproken onderwerpen laten stemmen, zodat de raadsleden er meer informatie aan overhouden.
Vorm
Een meerderheid van de respondenten (34) heeft geen mening over de vorm waarin het politiek café is gegoten. 22 deelnemers zijn tevreden over de vorm. Vier mensen zijn dat niet. Suggesties om de vorm te veranderen zijn onder andere:
- speelsere opzet in de trant van het Lagerhuis;
- kleinschaliger (in een grote setting praten alleen mensen met mondelinge vaardigheid);
- diversiteit in onderwerpen.
En als goede aanvulling streepten de respondenten aan:
* een lokale, regionale of landelijke gastspreker uitnodigen: 45% (27 personen);
* een muziek- of cabaretgezelschap uitnodigen: 15% (9 personen);
* ander tijdstip: 13% (8 personen);
* de deelnemers gaven zelf aan: de doelgroep specifiek benaderen; hogere frequentie; op zondagmiddag; vaste locatie; quiz houden.
Andere middelen
De gemeente gebruikt en blijft zoeken naar andere middelen om het contact tussen burgers, gemeentebestuur en politiek te verbeteren en de betrokkenheid van burgers te vergroten. De respondenten konden zich vinden in: (meerdere antwoorden mogelijk) enquêtes via
De deelnemers gaven zelf onder andere aan: verenigingen kunnen politici of ambtenaren op hun jaarvergadering uitnodigen om over bepaalde onderwerpen te praten; referendum; mensen bezoeken die zelf niet zo gauw bij gemeentelijke activiteiten komen; spreekuur wethouders en politieke partijen;
actief blijven communiceren via Weekblad Gilze en Rijen.
Enkele respondenten waarschuwden dat de burger betrekken en om raad vragen niet altijd zinvol is. Zij vinden dat daar nu juist de raadsleden voor gekozen zijn. Burgers die op inspraakavonden afkomen, doen dat vaak met een deelbelang. De politiek is verantwoordelijk voor alle belangen.
Reactie burgemeester
als voorzitter van de gemeenteraad:
"Positief aan de resultaten van deze peiling vind ik dat 93% van de deelnemers in ieder geval bekend is met het politiek café. Maar ik vraag me wel af, hoe representatief deze enquête is. 60 van de 123 burgerpanelleden heeft de enquête ingevuld. En slechts 18 van hen heeft het politiek café ooit bezocht. Toch zou ik niet de conclusie willen trekken, dat er geen behoefte is aan een politiek café. 52% geeft aan dat het politiek en burgers wél dichter bij elkaar brengt.
Ook ik vind het politiek café een mooi middel om de burgers dichter bij de politiek te brengen. Maar ik vraag me wel af, moeten we de vorm ervan niet aanpassen? Daarvoor is overleg met de gemeenteraad nodig. Ik ga deze peiling dan ook bespreken in het presidium (een overleg van de burgemeester met de fractievoorzitters van de gemeenteraad) en samen met de fracties bekijken hoe het politiek café er in de toekomst uit zou kunnen zien. U hoort er nog van!"
Ook lid worden van het burgerpanel? Mail naar
Gemeente Gilze en Rijen