Maasstad Ziekenhuis opereert als eerste in de regio prostaatkanker met

04/02/2009 09:53

Maasstad Ziekenhuis

De urologen van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis zijn erg trots op het feit dat zij als eerste ziekenhuis in de regio opereren met behulp van de Da Vinci Robot. Naast dat zij de enige zijn die in Zuid-Holland, Zeeland en westelijk Noord-Brabant mannen met prostaatkanker met de robot opereren, heeft het Maasstad Ziekenhuis ook nog eens de kortste wachttijd van Nederland.


1 op de 7 mannen krijgt prostaatkanker

Van alle mannen die kanker krijgen, krijgt 1 op de 7 mannen prostaatkanker. Jaarlijks sterven hier zo'n 3.000 mannen aan. Prostaatkanker is niet alleen een ziekte van oudere mannen, het kan ook op jongere leeftijd (vanaf ongeveer 50 jaar) voorkomen. Over de oorzaken van prostaatkanker is nog weinig met zekerheid te zeggen. Wel is bekend dat het vaker voorkomt bij mannen in West- Europa en de Verenigde Staten.

Korte wachttijd, snel herstel

Niemand met prostaatkanker wil langer dan noodzakelijk wachten op een operatie. Om prostaatkanker zo snel mogelijk te operen (indien mogelijk), heeft het Maasstad Ziekenhuis de wachttijd tot het minimum beperkt. Het is het enige ziekenhuis in Nederland waar je binnen 1 week op de poli terecht kan en waar je binnen 4 weken met behulp van de robot geopereerd wordt.

Doordat zij de operatie uitvoeren met behulp van een geavanceerde robot, hebben patiënten ook nog eens een groot aantal voordelen ten opzichte van de 'traditionele' open operatie. Enkele voordelen zijn: minder kans op incontinentie en impotentie, minder pijn en sneller herstel!

Ervaring in het Maasstad Ziekenhuis

De urologen van het Maasstad Ziekenhuis vinden het belangrijk dat de patiënten zo snel en zo goed mogelijk geholpen worden. Dit doe je ook door de beste techniek in huis te halen. De urologen hebben al jaren ervaring met laparoscopisch opereren (kijkoperatie in de buik) dus de overgang naar de robot is een logische en innovatieve stap. Om dit alles vlot te laten verlopen is uroloog Sjoerd Klaver aangetrokken. Hij heeft reeds 2 jaar ervaring opgedaan met de Robot Geassisteerde Laparoscopische Prostatectomie (RALP) in het Academisch Ziekenhuis Leuven. De eerste operaties hebben dan ook al succesvol plaatsgevonden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het Maasstad Ziekenhuis en de behandeling van prostaatkanker met behulp van de robot? Kijk dan op www.maasstadziekenhuis.nl/prostaatkanker of vraag uw huisarts of uroloog voor meer informatie.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl