VVI wordt Zorgnet Vlaanderen

03/02/2009 16:21

VVI VERBOND DER VERZORGINGSINSTELLINGEN

De gezondheidszorg in ons land staat voor grote uitdagingen. Door de vergrijzing stijgt de vraag naar zorg spectaculair. Maar de middelen zijn beperkt, er heerst een schaarste aan verpleegkundigen en in sommige specialismen dreigt een nijpend tekort aan artsen. Het Verbond van Verzorgingsinstellingen (VVI) schakelt alvast een versnelling hoger en opereert voortaan onder de naam Zorgnet Vlaanderen. Zorgnet Vlaanderen roept de hele gezondheidssector op om rond deze uitdagingen de krachten te bundelen.

Zorgnet Vlaanderen verenigt meer dan 500 kleine en grote organisaties uit de gezondheidszorg: algemene ziekenhuizen, psychiatrische ziekenhuizen, centra voor geestelijke gezondheidszorg en voorzieningen voor ouderenzorg. Al jaren voert Zorgnet Vlaanderen strijd voor een betaalbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke zorg.

De grote uitdagingen waar onze samenleving vandaag voor staat, vergen van de sector nieuwe, creatieve antwoorden. De drie centrale begrippen hierbij zijn netwerken van zorg, zorg op maat, en zorgcontinuïteit. Onze gezondheidsvoorzieningen werken meer en meer samen in netwerken, ten dienste van patiënten en cliënten. Door die samenwerking kan voor elke individuele patiënt of cliënt de zorg zoveel mogelijk op maat aangeboden worden. Goede afspraken en voortdurend overleg tussen alle zorgaanbieders - ziekenhuizen, psychiatrische instellingen, voorzieningen voor ouderenzorg - garanderen een optimale zorgcontinuïteit.

Met de toekomstige uitdagingen en het veranderende gezondheidslandschap voor ogen, wil Zorgnet Vlaanderen zijn opdracht als koepelorganisatie herdefiniëren. De missie blijft onveranderd: het streven naar betaalbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke zorg. Maar op drie vlakken wil Zorgnet Vlaanderen een tandje bijsteken.

Ten eerste wil Zorgnet Vlaanderen resoluut mee vorm geven aan de evolutie van aanbodgerichte naar vraaggestuurde zorg. De samenwerking die groeit op het terrein moet hierbij ook op koepelniveau gerealiseerd worden. Met de collega's van de Vereniging van Openbare Verzorgingsinstellingen (VOV) gaan we bijvoorbeeld onze expertise delen op het gebied van informatieverstrekking, dienstverlening en belangenverdediging.

Ten tweede wil Zorgnet Vlaanderen een betere communicatie met en tussen de voorzieningen. Als koepelorganisatie hoeven we niet voor elk probleem het warm water uit te vinden. Op het werkveld is er kennis en expertise in overvloed. Wie zijn ogen opent, ziet een schat aan good practices. Met het nieuwe magazine Zorgwijzer en met een nieuwe website (www.zorgnetvlaanderen.be) wil Zorgnet Vlaanderen meer dan ooit zijn rol als katalysator opnemen.

Ten slotte willen we als koepelorganisatie een nieuwe wind doen waaien in onze relaties met de (vele) overheden en andere actoren in de welzijns- en gezondheidssector. Zorgnet Vlaanderen verdedigt belangen. En daar is niets verkeerds mee. Maar onze echte gedrevenheid ligt in de waarden waar wij voor staan. Wij geloven in de waarde van het sociaal ondernemerschap. De kracht, de inzet en de gedrevenheid van non-profitorganisaties zijn cruciaal als we ook in de toekomst kwaliteitsvolle, betaalbare en toegankelijke zorg willen. Wie mee aan deze toekomst wil bouwen, zal in Zorgnet Vlaanderen een betrouwbare partner vinden. Een partner die opkomt voor de sector, voor de patiënten en de cliënten. Een partner die de kat de bel aanbindt als het nodig is. Maar vooral een partner die zijn verantwoordelijkheid opneemt en vol energie en overtuiging werkt, ook voor uw gezondheid.

De nieuwe naam en het logo worden officieel voorgesteld op dinsdag 3 februari in De Warande, in aanwezigheid van de belangrijkste spelers van het gezondheidszorglandschap. Daar worden ook het eerste nummer van het nieuwe magazine Zorgwijzer en de nieuwe website voorgesteld.

Voor meer informatie kan u terecht bij An-Sofie Neirynck, stafmedewerker pers en communicatie: 0479 630712.

Related Links:

Voor hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel