Groen!

Prijzen NMBS stijgen bijna dubbel zoveel als inflatie

Datum
03/02/2009

Auteur
Stefaan Van Hecke voor Federaal parlement: Kamer

Categorie
In Mobiliteit en verkeersveiligheid

Groen! heeft berekend dat de NMBS tarieven de voorbije vijf jaar zomaar even 20% duurder geworden is. Dat is bijna het dubbele van de inflatie in diezelfde periode. Gedetailleerde cijfers vindt u in bijlage en onderaan deze mail. Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen!): âDit is werkelijk onbegrijpelijk. Een dergelijke prijzenpolitiek jaagt de mensen weg van de treinen, i.p.v. hen aan te moedigen de auto in te ruilen voor het openbaar vervoer. Wat misschien nog het ergste is, is dat ook het doelgroepenbeleid van de NMBS lijkt te falen, als je de enorme prijsstijgingen voor de speciale tickets bekijkt.â

Zo blijkt dat tussen 2005 en 2009 een rit met een seniorenticket zomaar even 66% duurder geworden is, terwijl een rit met een Keycard sinds 2003 bijna verdubbeld is. Ook de studenten zijn de dupe van het prijzenbeleid van de NMBS. Net deze doelgroep maakt heel veel gebruik van de trein, maar zagen de prijs van een GoPass stijgen met iets meer dan 12% in 2009.

Stefaan Van Hecke: "Studenten houden van de trein. Het is een leuke, ontspannende manier om te reizen. Je gaat op stap met vrienden of je leert er nieuwe mensen kennen. Zij moeten net nog meer aangemoedigd worden om de trein te gebruiken, ook nadat ze gestopt zijn met studeren."

Door de vele prijsstijgingen mag het dan ook niet verwonderlijk zijn dat de inkomsten die gegenereerd worden door de reizigers exploderen:
+36,58% tussen 2004 en 2007 of meer dan EUR 150 miljoen euro op een totaal van 550 miljoen euro jaarlijkse inkomsten.

Elk jaar verhoogt de NMBS zijn tarieven, elk jaar klaagt Groen! deze praktijk aan. Immers, als we de vele vervuilende wagens van de weg willen halen, dan is een uitgebreid, comfortabel en betaalbaar treinaanbod noodzakelijk. Een tarievenbeleid dat mensen aanzet om gebruik te maken van de trein, ook buiten de werkdagen, dat is de inzet. De NMBS lijkt daar de laatste jaren niet mee bezig te zijn.

Extra informatie
StefaanVanHecke.be

Contact: Stefaan Van Hecke - 0486 67 83 53 -