Senternovem

03-02-2009 | Evaluatie en aanpassing NRB

In 2007/2008 heeft Bodem+ op verzoek van VROM evaluaties uitgevoerd van de Nederlandse Richtlijn Bodembescherming (NRB).

De evaluaties die Bodem+ heeft uitgevoerd, zijn gericht op een analysefase bestaande uit een kwalitatief en een kwantitatief deel. In het kwalitatieve deel (fase 1A) zijn meningen en ervaringen van gebruikers van de NRB verzameld. In het tweede deel van de analysefase (fase 1B) is onderzocht of de beleving van de toepassing van de NRB ook in de praktijk blijkt. Hiertoe is een landelijke enquête gehouden bij gemeenten. Het doel van deze evaluatie was om inzicht te krijgen in de wijze waarop de NRB bij de vergunningverlening is geïmplementeerd en welke mogelijke knelpunten zich in de praktijk voordoen.

Uit de evaluaties blijkt dat de NRB door alle partijen gewaardeerd wordt als instrument ter bescherming van de bodem. Zij ondersteunen nut en noodzaak van het instrument, en de opbouw, systematiek en bruikbaarheid ervan. Echter, het gebruik ervan lijdt in de praktijk tot knelpunten/problemen. Gemeenten hanteren de NRB niet als richtlijn maar als regel, maar wensen tegelijk wel meer ruimte in het toepassen van de regels (maatwerk). De bedrijven merken dit in wisselende voorschriften: doel of middelvoorschriften.

Over het vervolg van aanpassing van de NRB zijn alle partijen het eens. De nu genoemde stoffenlijst moet worden aangepast. De risico's en afweging van gevolgen ontbreken hierin, net als een relatie tot hoeveelheid en duur van gebruik van de stoffen. Daarnaast bestaat de wens om de leesbaarheid van de NRB te verbeteren en deze praktischer te maken richting activiteiten van de bedrijven. Verder bestaat er een sterke behoefte aan meer definities van begrippen. De NRB moet beter worden afgestemd op andere wet- en regelgeving.

In juni 2008 heeft Bodem+ in opdracht van VROM een werkgroep NRB geformeerd bestaande uit vertegenwoordigers van overheid, het bedrijfsleven en adviseurs. Doel van de werkgroep is de huidige NRB versie van 2001/(2003) aan te passen aan de stand der techniek, de NRB eenvoudiger toepasbaar, beter uitvoerbaar en handhaafbaar te maken.

De voorlopige planning is om de 2e helft van 2009 een concept-versie van de nieuwe NRB ter commentaar te publiceren.

Meer informatie

Evaluatie NRB