Port of Rotterdam

Beluga SkySails:

Vrachtschip met vlieger in haven Rotterdam

03-02-2009

Het vrachtschip Beluga SkySails was voor de eerste maal in de Rotterdamse haven. Het is het eerste moderne vrachtschip dat is uitgevoerd met de ondersteunende aandrijving van een vlieger. De vlieger of kite heeft vooralsnog een oppervlakte van 160 vierkante meter en kan volgens de rederij leiden tot een besparing van 10 tot 35 procent op het brandstofverbruik. Het schip is gebouwd bij de scheepswerf Volharding Shipyards in Harlingen en in 2008 opgeleverd.

Maandag 2 februari presenteerde de rederij het schip aan de Rotterdamse pers. Het was hondenweer en de wind stond verkeerd. Daardoor kon er van een demonstratie geen sprake zijn. Toch waren veel journalisten op het bijzondere schip afgekomen.

Het gebruik van een kite om brandstofbesparing spreekt tot de verbeelding. Rederij Beluga heeft al een jaar ervaring opgedaan maar door kinderziektes nog weinig gebruik kunnen maken van de kite. Toch is de Duitse rederij nog steeds enthousiast over de vinding. Dit jaar worden nog twee schepen met een kite uitgerust.

Het zeil op de Beluga SkySails wordt in april vervangen door een exemplaar dat twee keer zo groot is. Om de bemanning te enthousiasmeren toch vooral het zeil te gebruiken, mag het de waarde van twintig procent van de brandstofreductie onder elkaar verdelen.

© Havenbedrijf Rotterdam N.V.