Leefbaar Rotterdam

dinsdag, februari 03, 2009

Stadsbestuur wacht kredietcrisis rustig af

De gevolgen van de kredietcrisis worden met de week zichtbaarder, ook voor Rotterdam. Leefbaar raadslid Marco Pastors heeft daarom het stadsbestuur gevraagd om nu eindelijk serieuze maatregelen te nemen om de gevolgen van de kredietcrisis voor Rotterdam het hoofd te bieden. Eerder stelde het stadsbestuur dat het met de gevolgen van de kredietcrisis voor Rotterdam wel mee zou vallen.

Tijd voor serieuze maatregelen
Verwacht wordt dat de recessie nog dieper zal worden dan eerder werd voorzien. Oud minister en voormalig bankier Onno Ruding verwacht dit kwartaal zelfs een krimp van 3 procent en ook Nout Wellink, directeur van DNB, schat de situatie pessimistischer in dan door het CPB voorspeld. Vorige week had ING wederom een reddingsboei van de overheid nodig. Maar ondanks de sombere vooruitzichten, blijven serieuze maatregelen van het stadsbestuur uit. Pastors wil dat het stadsbestuur rekening gaat houden met de mogelijke gevolgen van de kredietcrisis voor de Rotterdamse economie, de werkgelegenheid en de gemeentefinanciën.

Stadsbestuur te optimistisch
Ook dacht het stadsbestuur dat de Rotterdamse haven niet veel zou merken van de recessie. Geplande investeringen zouden gewoon doorgaan en dankzij de unieke diepte van de Rotterdamse haven zou zij er nauwelijks iets van merken.
Inmiddels zijn nu al twee grote investeringen in de haven uitgesteld en is de SHB Havenpool failliet. In de laatste drie maanden van 2008 is de overslag in de haven met 9% achteruitgaan en voor 2009 wordt een nog zwaardere terugval verwacht. Ook zijn er al verschillende bedrijven in de haven die financiële problemen hebben. Het mag duidelijk zijn dat alles uit de kast gehaald moet worden om de gevolgen zoveel mogelijk tegen te gaan.

In algemene zin kunnen overheden op twee manieren de economie stimuleren; door investereingen naar voren te halen en / of de belastingen te verlagen zodat de inwoners van Rotterdam er in koopkracht niet op achteruitgaan. Pastors wil van het stadsbestuur weten hoe zij tegenover deze twee maatregelen staat en wat zij zelf nu al doet om de Rotterdamse economie te stimuleren.

Oost-Europeanen
Ook wil Pastors weten hoe het zit met Oost-Europese arbeidsmigranten die door de kredietcrisis wellicht hun baan verliezen en zo eerder aanspraak zullen maken op een uitkering. Om te voorkomen dat de geschiedenis zich zal herhalen, wil Leefbaar Rotterdam daarom dat er van de instroom van arbeidsmigranten een goede lange termijn kosten-batenanalyse gemaakt wordt. Anders profiteren, net als voorheen, de migranten en de werkgevers, terwijl de belastingbetaler en de oude wijken de rekening betalen. Het stadsbestuur wilde hier niet aan meewerken, want volgens haar zouden de immigranten weer weggaan wanneer er geen werk meer voor ze is. Inmiddels is duidelijk dat de immigranten in groten getale zullen blijven. Pastors wil dat het stadsbestuur nadenkt over de gevolgen van de arbeidsmigratie op de lange termijn, zodat hier passende maatregelen voor genomen kunnen worden.

Onderwijs en werkgelegenheid
Ook het onderwijs en dan vooral het duale onderwijs, zal last krijgen van de kredietcrisis. Duaal onderwijs houdt in dat leerlingen één dag in de week les krijgen en de overige vier dagen gebruiken om werkervaringen op te doen. Maar door de kredietcrisis zullen er straks minder arbeidsplaatsen beschikbaar zijn, waar deze leerlingen als eerste last van krijgen. Om deze leerlingen dan maar vaker naar school te sturen, is volgens Pastors niet de oplossing. Er zullen meer leraren nodig zijn om les te geven en helaas zijn die er niet. Ten tweede is deze groep leerlingen hier niet geschikt voor, want ze zitten niet voor niets in het duale project. Pastors wil van het stadsbestuur weten wat zij gaat doen om er voor te zorgen dat deze leerlingen hun duale onderwijs kunnen blijven volgen.

Financiën gemeente Rotterdam
Tijdens de begrotingsbehandeling in november 2008 verwachtte het stadsbestuur nog geen toename van het aantal bijstandsuitkeringen als gevolg van de kredietcrisis. De Leefbaar Rotterdam motie Depressiereserve werd dan ook afgewezen. Inmiddels is het duidelijk dat het stadsbestuur toch te maken krijgt met meer uitgaven door een stijging van de bijstandsuitkeringen en tegelijkertijd minder inkomsten uit inkomstenbelasting. Leefbaar Rotterdam is er voorstander van dat deze klappen van de kredietcrisis opgevangen worden door het bezuinigen op uitgavenposten die geen resultaat laten zien, zoals welzijnswerk, armoedebeleid, een deel van de cultuuruitgaven, integratiegeld en reïntegratiegeld.

Woningbouw
Tot slot vindt Pastors het belangrijk dat het stadsbestuur er voor zorgt dat er nieuwe woningen gebouwd blijven worden. Juist ten tijde van een economische crisis is het van belang dat op deze manier de economie op gang gehouden wordt. De doelstelling van het stadsbestuur is echter bij lange na niet gehaald: slechts 2161 van de 3200 woningen zijn gebouwd. Ondanks dat de overheid er met een kapitaalinjectie in de banken voor heeft gezorgd dat de economie kan blijven draaien, stuit de bouwsector toch op een probleem. Ontwikkelaars krijgen hun minimale voorverkoop niet rond en banken zijn daarnaast terughoudend met het uitlenen van geld voor investeringen. Volgens Pastors ligt de oplossing bij instellingen die niet afhankelijk zijn van het vertrouwen van de consument zoals woningcorporaties, zorginstellingen, zorgverzekeraars en pensioenfondsen. Het stadsbestuur zou met deze instellingen om de tafel moeten om er voor te zorgen dat zij de komende jaren kunnen investeren in de bouw van woningen en andere projecten.