Gemeente Apeldoorn

D66 Apeldoorn verbolgen over wachttijden zedenzaken

De fractie van D66 Apeldoorn heeft actualiteitsvragen gesteld aan de Burgemeester over de lange wachttijden die momenteel bij verkrachtingszaken spelen. Onlangs verschenen in de Stentor twee artikelen die op dit probleem wezen. D66 vind het onacceptabel dat verkrachtingsslachtoffers onder het mom van een personeelstekort in de wacht worden gezet.

Verkrachtingszaken verdienen prioriteit boven bijvoorbeeld fietsendiefstallen, aldus D66. "Verkrachtingszaken maken inbreuk op de psychische en lichamelijke integriteit van een individu", zegt Paula Donswijk-Bot, fractievoorzitter, "We vinden het daarom niet minder dan vanzelfsprekend dat deze zaken zo snel mogelijk afgehandeld worden. Daarom hebben wij de Burgemeester vragen gesteld, onder andere over wat hij gaat doen om de wachttijden terug te dringen. D66 kan als verantwoordelijke raadspartij niet toestaan dat dit in Apeldoorn speelt."

Daarnaast heeft D66 kritiek op de vergelijking die de Burgemeester maakte tussen, enerzijds, het verkrachtingsslachtoffer die op gespecialiseerde politiehulp moet wachten en anderzijds de patiënt die in het ziekenhuis op een specialist moet wachten. "Een smakeloos vergelijk. Dit doet totaal geen recht aan de zwaarte van de materie. Ook hierover vragen wij de Burgemeester om opheldering"

De actualiteitsvragen van D66 worden naar verwachting donderdag in de raadsvergadering behandeld.

Einde Persbericht
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Paula Donswijk-Bot, fractievoorzitter van D66, via 055-5222160.

Actualiteitsvragen

Volgens art. 33 Reglement van Orde van de Raad

Onderwerp: afwikkeling zedenzaken in de gemeente Apeldoorn

Geachte burgemeester,

In de Stentor van 31 januari en 3 februari wordt gewag gemaakt van het feit dat de politie traag optreedt waar het gaat om de afhandeling van zedenzaken. Onze fractie heeft met gevoelens van verontwaardiging daarvan kennis genomen. Dat brengt de fractie van D66 tot de volgende vragen:

1) Staat de casus die wordt beschreven in de Stentor op zichzelf in de gemeente Apeldoorn, of is er sprake van een structureel probleem? En zo ja, hoe groot is dat probleem uitgedrukt in cijfers?

2) Bent u, met de fractie van D66 van mening, dat er in geval van verkrachting sprake is van grove aantasting van lichamelijke en geestelijke integriteit en dat het voor het verwerkingsproces noodzakelijk is dat helder, snel en zorgvuldig gehandeld wordt? En indien u deze mening onderschrijft, hoe valt dan te verklaren dat het slachtoffer waarover wordt gesproken in de Stentor zo lang moest wachten op het doen van aangifte?

3) Doet uw vergelijking, dat een patiënt ook moet wachten in een ziekenhuis op een specialist, naar uw mening recht aan de problematiek rond het doen van aangifte voor dergelijke slachtoffers? Zo ja, kunt u dat uitleggen?

4)Bent u het met de fractie van D66 eens, dat de handelwijze richting het slachtoffer, zoals wordt beschreven in de Stentor van 3 februari, niet van medeleven, betrokkenheid en zorgvuldigheid getuigt? Als u een andere mening bent toegedaan, hoe luidt die mening dan?

5) Welke stappen bent u, als korpsbeheerder, bereid te zetten om ervoor te zorgen dat zich een dergelijke situatie, of als er sprake is van structurele problematiek, zich niet meer in deze vorm voordoet?

Paula Donswijk-Bot
D66 Apeldoorn

---- --