GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

EU-lidstaten willen hulp aan regering Bush en CIA-vluchten vergeten

Straatsburg, 3 februari 2009 - De Europese Commissie erkent dat er verdachten van terrorisme via Europees grondgebied naar martelcentra zijn overgebracht. Dat kwam vandaag aan de orde tijdens het debat in het Europees Parlement over CIA-vluchten en de sluiting van Guantánamo Bay.

GroenLinks steunt de mening van Eurocommissaris Barrot (justitie) dat door de mensenrechtenschendingen de strijd tegen terrorisme is bemoeilijkt. De vertegenwoordiger van het Tsjechisch voorzitterschap had een meer defensieve houding. Volgens hem moet de EU het verleden maar vergeten, en vooruit kijken.

GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg stelde de rol van de Europese regeringen aan de kaak en zei tijdens het debat: "Het is mij te makkelijk om zo blij te zijn dat de regering Bush weg is. Alsof daarmee de wereld ineens anders in elkaar zit. Veel regeringen hebben zijn beleid gesteund en gefaciliteerd. Daar moet ook rekenschap over worden afgelegd".

GroenLinks was wel tevreden met de uitspraak van het Tsjechisch voorzitterschap dat zij welwillend een verzoek van de regering Obama afwachten om te helpen met de sluiting van Guantánamo Bay.

Buitenweg: "Al in 2006 pleitten wij in het Europarlement voor een pro-actieve houding van Europa om gedetineerden te helpen. Ook al is Europa strikt juridisch niet verantwoordelijk voor Guantánamo, we kunnen wel bijdragen aan een oplossing door gevangen in de EU op te nemen. Dat moeten we dan ook doen. Zeker ook omdat vele Europese regeringen boter op hun hoofd hebben. Ze hebben toegestaan dat mensen via hun grondgebied naar Guantánamo zijn gebracht".

Volgens GroenLinks zou het fantastisch zijn als Guantánamo daadwerkelijk gesloten wordt, maar het is daarmee nog niet afgelopen. Er zijn nog andere kampen waar gevangen gemarteld worden, zoals de gevangenis Bagram bij Kaboel in Afghanistan waar zo'n 600 tot 700 gevangenen vastzitten. "Ook daar zal een einde aan moeten komen. Jammer genoeg heeft president Obama dat nog niet aangekondigd", aldus Buitenweg.

Verder vindt Buitenweg dat de EU een bijdrage moet leveren aan een oplossing voor de sluiting van Guantánamo Bay. "De EU heeft altijd gepleit voor de sluiting van Guantánamo en moet president Obama van de Verenigde Staten helpen om het gevangenkamp zo snel mogelijk op te heffen. Het is nu de hoogste tijd om de gevangenen weer een menswaardig bestaan terug te geven."


-----------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: +32 - 228 414 71
Mobile: +31 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
http://europa.groenlinks.nl/pers